Szénmonoxid-mérgezés okozta két ember halálát Szerencsen

Megosztás

Két ember életét vesztette szén-monoxid-mérgezés miatt Szerencsen, a Darvas László utcában – számolt be róla hétfőn a Katasztrófavédelem honlapja.

A szerencsi tűzoltók gázkoncentráció-mérő készülékkel méréseket végeztek az érintett sorházi lakásban, a mérőműszer az alsó és a felső szinten is magas szén-monoxid-koncentrációt mutatott ki. Az ingatlanban egy nyílt égésterű gázkazán üzemelt, a lakásban pedig nem volt szén-monoxid-érzékelő.

A Katasztrófavédelem a hasonló esetek megelőzése kapcsán néhány tanácsot is megoszt. Mint írják: télen intenzívebben kell fűteni és jellemzően több meleg vizet használnak az emberek. Ha nyílt égésterű fűtőeszközt vagy vízmelegítőt használunk, akkor mérgező szén-monoxid keletkezhet. Teljesen mindegy, hogy gázzal, fával, brikettel, szénnel, vagy olajjal fűt valaki, amennyiben a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás, akkor ott szén-monoxid keletkezik.

Nem elég néha kiszellőztetni azokban a szobákban, ahol ilyen fűtés vagy vízmelegítő működik, különösen a fokozott légzárású nyílászárókkal ellátott helyiségekben. A megfelelő levegő-utánpótlást elősegíti például a nyílászárókba szerelt résszellőző, a fűtő- vagy melegítő berendezés, illetve az égéstermék-elvezető felülvizsgálata, karbantartása.

Katasztrófavédelem

Kapcsolódó cikkek