Magyarország megvétózta az orosz erőszakkal szembeni EU-s fellépést

Megosztás

Csak Magyarország nem értett egyet azzal, hogy el kell ítélni Oroszországot, mert erőszakot alkalmazott a tüntetések leverésése során.

Magyarország akadályozta meg az Európai Unió egységes fellépését az orosz erőszakkal szemben – írta a Szabad Európára hivatkozva a HVG. Az Unió egy nyilatkozatot szeretett volna elfogadni, amelyben elítélik az orosz hatóságok erőszakos fellépését az Alekszej Navalnij letartóztatási után kirobban országos tüntetéssorozat során.

Amennyiben valamennyi tagállam aláírja az erről szóló dokumentumot, akkor az EU felvethette volna a témát az EBESZ állandó tanácsának ülésén. Magyarország azonban jelezte, hogy nem támogatja a nyilatkozatot, így nem jött össze a 27 tagállam egységes fellépése. Az Unió helyett így az Egyesült Államok fogja felhozni az ügyet.

A nyilatkozat elítéli az Oroszország-szerte zajló békés tüntetésekre adott erőszakos választ. A 26 tagország szerint a tüntetések erőszakos feloszlatására tett kísérlet, a több mint 3800 ember letartóztatása több nemzetközi egyezményt sért. Az aláírók felhívják a figyelmet, hogy mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez, és hogy garantálni kell az újságírók szabad munkavégzését.

HVG.hu / Szabad Európa

Kapcsolódó cikkek