Zacher Gábor is helyesli az ENSZ döntését a marihuánáról

Megosztás

A WHO kezdeményezésére az ENSZ döntött: decemberben a legdurvább besorolásból a legenyhébbe minősítette át a marihuánát.

Ez az I. kategória a gyógyászati alkalmazással rendelkező kábítószereket szabályozza. Ez félig-meddig szimbolikus lépés az orvosi kannabisz legalizálása érdekében., ugyanis a döntés innentől az egyes országok kezében van. 

Zacher Gábor toxikológus az Infostartnak adott interjújában helyeselte a döntést:

“Ez idáig sok minden bebizonyosodott a marihuánáról, de az szerencsére nem, hogy a legveszélyesebb kábítószerek közé tartozna. (…) Ráadásul ez talán elősegíti azt, hogy Magyarországon is végre történjen valamiféle előrelépés, és nem a legalizálásra gondolok, hanem első lépésben az orvosi marihuána bevezetésre, hiszen ma már abszolút evidenciák szólnak amellett, hogy bizonyos betegségekben akár a THC-nak, mely a pszichoaktív hatóanyaga a növénynek, akár a benne levő egyéb kannabinoidoknak van pozitív hatásuk  és a világ sok országában gyógyszerként hozzáférhető, meghatározott betegségekre, bizonyos adagokban, tabletta és orrspray formájában.”

– közölte az ország legismertebb toxikológusa.

Az aHang weboldalán már petíció is született arról, hogy Magyarországon is engedélyezzék az orvosi felhasználást, ráadásul már nagyon kevés aláíró kell ahhoz, hogy összejöjjön a 9000 fős célszám.

A petícióban érveltek is az orvosi legalizáció mellett:

A kannabisz számos esetben adhat enyhet: például epilepszia, Crohn-betegség, Alzheimer-kór, rák, migrén, zöldhályog, menstruációs fájdalmak, asztma esetén – de a teljes lista ennél jóval hosszabb. 

A magyar betegeknek joguk van a leghatékonyabb gyógyuláshoz vagy tünetkezeléshez. A WHO ajánlása alapján megfogalmazott EU-álláspont, miszerint a tagállamoknak el kellene gördíteni minden jogi akadályt a kannabisz orvosi alkalmazhatósága elől, egyértelmű orvostudományi eredményekre épül.

Könnyítsük meg a betegek és hozzátartozóik életét! Támogasd a krónikus betegeket, hogy esélyük legyen a teljes életre! 

– írták.

kiemelt kép: Vitaminguru

Kapcsolódó cikkek