Türelmet kér a vendéglátósoktól az operatív törzs: „Akkor lesz enyhítés, ha lesz elég vakcina”

Megosztás

Csak akkor lehet fokozatosan enyhíteni a vendéglátóhelyekre vonatkozó jelenlegi korlátozásokat, ha megfelelő mennyiségű oltóanyag érkezik Magyarországra és a magyar emberek széleskörű oltását végre lehet hajtani – monda Kiss Róbert alezredes az operatív törzs hétfői tájékoztatóján, amelyről a Telex tudósított. A vendéglátóhelyek üzemeltetőinek és tulajdonosainak türelmét és együttműködését kérte az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Müller Cecília szerint kedvezően alakulnak Magyarországon a járványügyi adatok, főleg a környező országokéhoz hasonlítva. Az országos tisztifőorvos elmondta: hétfőn több mint 11 ezer, kedden több mint 25 ezer ember beoltásához elegendő vakcinaszállítmányt vár Magyarország a Pfizertől, vasárnap pedig a Moderna vakcinájából érkezik további 9000 fő beoltására elegendő adag.

Az AstraZeneca az eredetileg tervezettnél kevesebb vakcinát tud szállítani, így hiába van Magyarországon engedélyezve, egyelőre még nem lehet tudni, hogy mikor és milyen mennyiségben tudunk hozzájutni az operatív törzs tájékoztatója szerint. Az Oroszországból rendelt, egymillió ember beoltására elegendő Szutnyik-V vakcina három részletben (30, 60 és 90 napon belül) érkezik Magyarországra – mondta Müller Cecília.

„Ismert tény”, hogy a második adag vakcina beadása hevesebb reakciókat válthat ki (ez lehet bőrpír, hőemelkedés vagy egy-két napos láz, izomfájdalom és levertség), mert ilyenkor indul meg a „sejtes immunitás”, de mindez természetes, az oltóanyag hatásosságát mutatja, ezért nem kell tőle félni a tisztiorvos szerint.

Telex.hu

Hozzászólások

Related posts