Orbán: Nem tudjuk feloldani a korlátozásokat, amíg nincs tömeges oltás

Megosztás

Többek között erről és a lassú brüsszeli vakcinabeszerzésről is beszélt a miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában.

“Ha elkezdünk beszélni valamilyen feladatról, akkor megnevezzük a problémát, és utána megmutatjuk, hogyan lehet kijavítani a problémát. A magyar nyelv a szíve közepének megy a problémának” – idézi Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott hagyományos péntek reggeli interjúját a tegnapi EU-csúccsal kapcsolatban az Index. Szerinte a brüsszeli kultúra inkább a francia kultúrához hasonlít. Nem lehet azzal kezdeni, hogy van egy problémánk, amit meg kell oldani, hanem először az uniót és az országot kell dicsérni, utána lehet csak a problémáról beszélni.

Úgy vélte, a találkozón nem lehetett feltenni azt a kérdést, hogy „nem lehet, hogy valamit elrontottunk?”, hiszen a britek több millió embert oltottak már be, az uniós országok pedig még nem. A miniszterelnök szerint az egyetlen ember, aki fel merte tenni ezt a kérdést, a lengyel miniszterelnök volt. Mateusz Morawiecki számonkérte azt, hogy az AstraZeneca jó Nagy-Britanniában, akkor miért nem jó az európaiaknak, miért nem adják ki rá az unió az engedélyt.

A magyaroknak nem magyarázatra van szüksége, hanem vakcinára – emelte ki a kormányfő, aki aláhúzta azt is, hogy, az nem lehetséges, hogy azért haljanak meg magyar emberek, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú. “Vakcina kell, mert az jelenti az életet” – jelentette ki a kormányfő.

“Nem tudjunk addig a korlátozásokat feloldani, amíg nincs tömeges oltás. A második hullám magasra csapott, és nagyon nagy erőket kellett mozgósítani, hogy megfékezzük a járványt” – mondta Orbán Viktor. Akkor lehet arról gondolkodni, hogy az élet visszatér a normális szintre, ha beoltották az egészségügyi dolgozókat, az idősotthonokban lakókat, a krónikus betegeket, a védekezésben résztvevevőket és az időseket, akik nem szenvednek krónikus betegségben. “Ha senki nem lesz életveszélyben, akkor kezdődik az új időszámítás. Ez attól függ, mennyi vakcina érkezik. Ha van elég oltás, akkor gyorsan el lehet jutni ide.”

A kormány dolgozik azon is, hogy legyen valamilyen igazolvány, amely arról szól, hogy akik már beoltották magukat vagy átestek a fertőzésen, azok nagyobb szabadságot kapjanak. A miniszterelnök szerint erről akkor lesz érdemes vitázni, ha már lesz egymillió ember, aki védett a koronavírussal szemben. A határátlépésekkel kapcsolatban komoly vita van az unióban egy esetleges vakcinaútlevélről, és egy egységes adatbázis kellene, de konkrét válaszok egyelőre még nincsenek – fejtette ki.

További részletek az Index tudósításában.

Kapcsolódó cikkek