Pénzt kapnának a háziorvosok, ha rábeszélik betegeiket, hogy oltassák be magukat – rendben van ez így?

Megosztás

A román egészségügyi miniszter szerint az emberek a saját háziorvosukban sokkal jobban megbíznak, tehát ha ő támogatja igazán a vakcina beadatását, jobban elhiszik.

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter jelentette be a bukaresti kormány egészségügy finanszírozását célzó sürgősségi rendeletét, amelynek legfontosabb eleme az oltási cselekvési terv ismertetése volt. A román operatív törzs ülésén határoztak oltóközpontok felállításán, kijelölésén és ezek feltőkésítéséről is. A döntés értelmében, nem a kórházakat üzemeltető önkormányzatokra hárul a feladat és számlák kifizetése, az oltási kampányt a kormány finanszírozza – írja az Index.hu.

Az egészségügyi miniszter a Hotnewsnak arról is beszélt, hogy az oltási központokban dolgozó egészségügyiseknek túlórapénzt fizetnek, illetve a munkájuk közben rájuk hárult többletköltségeket (taxipénz, közösségi közlekedési bérletek, albérlet támogatást) is kifizetik. 

Ezek szerint a túlóra 90 lej (átszámítva 7000 forint) óránkénti plusz fizetést jelent minden szakorvosnak, 45 lejt (3000 forintot) szánnak a szakápolóknak és ügyfélszolgálatosoknak, a regisztrációban résztvevőknek pedig 20 lejt (1500 forint) fizetnek ki. Ezen felül a háziorvosok 30 lejt (2500 forintot) kapnak, hogy ösztönözzék a pácienseiket, hogy oltassák be magukat. 

A saját orvosodnál aligha van hitelesebb és megbízhatóbb szakember és optimális esetben, rájuk fognak hallgatni az emberek, nem a tévében beszélő politikusokra

– mondta a tárcavezető. 

Egy hétfőn közzétett felmérés szerint Romániában csupán a lakosság 35 százaléka oltatná be magát a koronavírus ellen. További 27 százalékuk még mérlegeli, hogy mit tegyen. Az Avangarde közvélemény-kutató társaság január 15. és 17. között végzett, 3,5 százalékos hibahatárú telefonos felmérésében a megkérdezettek 30 százaléka válaszolta, hogy biztosan nem fogja beoltatni magát.

Kapcsolódó cikkek