Az Európai Bíróság a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét vizsgálja

Megosztás


Tárgyalást tartottak hétfőn délután Luxemburgban az Európai Bíróságon, úgynevezett előzetes döntéshozatali kérelem ügyében a magyar igazságszolgáltatás függetlensége került terítékre – számolt be a hvg.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) másfél évvel ezelőtt fordult az Európai Bírósághoz az Országos Bírósági Hivatal elnökének kinevezési jogosítványai miatt. A PKKB beadványában arról kér állásfoglalást, hogy

“a bírói függetlenség és a tisztességes eljárás az uniós jog által is elismert elveinek a megsértését jelenti-e, ha az Országos Bírósági Hivatal elnöke egy bíróságnak az elnöki pozícióját pályázati eljárás megkerülésével, tartósan az erre felhatalmazott bírói önigazgatási testületek véleményének figyelmen kívül hagyásával, ideiglenes megbízással tölti be”.

A közelmúltban lezajlott jogállamisági vita eredményeként arról született döntés, hogy ha egy tagállamban veszélybe kerül az uniós pénzek megfelelő felhasználása, akkor lehetőség van az uniós kifizetések felfüggesztésére, csökkentésére, megvonására.

Márpedig a bírói függetlenség veszélyeztetése éppen az a körülmény, amire a leggyakrabban hivatkozni szoktak, amikor a pártatlan, kiegyensúlyozott igazságszolgáltatást fenyegető veszélyeket említik.

Kapcsolódó cikkek