Vakcinaútlevelet vezetnek be a légitársaságok

Megosztás

Márciustól megkezdik a nagyobb nemzetközi légitársaságok a Covid–19 elleni oltottság igazolására szolgáló Travel Pass digitális egészségügyi rendszer alkalmazását– nyilatkozta Alan Murray Hayden, a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA) utas- és biztonsági termékekért felelős vezetője – írja a 168ora.hu.

A szakember azt mondta: a digitális vakcinaútlevél küldetése az, hogy az utas a járdaszélről a repülőre anélkül sétálhasson fel, hogy fizikailag dokumentumokat kelljen cserélnie, vagyis az okmányok külön ellenőrzése nélkül, egészségügyileg biztonságos módon veheti igénybe a repülési szolgáltatást a nemzetközi járatokon.

Az IATA a világjárványra válaszul az utazási irodák, légitársaságok által már évtizedek óta alkalmazott érintésmentes utasellenőrző rendszerére építette a papíralapú dokumentálásnál megbízhatóbb mobilos újítást, amely okostelefonon működik.

A fő prioritás az, hogy az emberek újra biztonságosan utazhassanak. Bizalmat kell kialakítani a kormányokban, erre alkalmas a karanténkövetelmények helyettesítésére bevezetett tesztelés és a vakcinaprogram, ezt egyesíti az IATA Travel Pass alkalmazása.

– fogalmaz a légi forgalmi szövetség szóvivője.

Az eddigi elképzelések alapján úgy tűnik, sok helyen igazolt oltáshoz kötnék az utazást, koncertlátogatás, szobafoglalást, illetve a belépést bizonyos országokba. A kérdés adatvédelmi és társadalmi kérdéseket egyaránt felvet, nem véletlenül megosztó az emberek ilyen módon történő, előnyöket biztosító, illetve hátrányokkal járó megkülönböztetésének ötlete.

Kapcsolódó cikkek