Szlávik: Ilyen tempóval lassan érjük el a nyájimmunitást

Megosztás

Túl kevés vakcina érkezik az országba, ezért csak sokára érheti el a lakosság a koronavírus elleni nyájimmunitást – közölte Szlávik János az ATV Start című műsorában. Azt is elmondta, szerinte kötelezővé kell-e tenni az oltást.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint nagyobb ütemben kellene érkeznie a vakcináknak ahhoz, hogy belátható időn belül lazítsunk a járványügyi korlátozásokon. “Ha a vakcina a mostani tempóban érkezik az országba, nagyon lassan érjük el a nyájimmunitást” – fogalmazott.

Elmondása szerint a koronavírus elleni első oltás 75-80 százalékos védettséget ad, a második 95 pedig százalékos hatékonysággal véd a megfertőződéstől, de 100 százalékban megvéd attól, hogy az ember súlyosan megbetegedjen vagy meghaljon a fertőzés következtében.

Arra a kérdésre, hogy szerinte kötelezővé kellene-e tenni a koronavírus elleni oltást, azt válaszolta: olyan vírusok ellen kell kötelezővé tenni az oltást, amelyek eltüntethetők a Föld színéről. Ezzel szemben a koronavírus – hasonlóan az influenzavírushoz – légúton terjed és állandóan változik.

Kapcsolódó cikkek