Már itthon is megjelent a brit koronavírus-mutáció

Megosztás

Szerdán is megtartották az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóját, ahol először György István területi közigazgatásért felelős államtitkár beszélt az oltási tervről, így arról is, hogy még folyik az egészségügyi dolgozók oltása, de ezzel párhuzamosan elkezdődött az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása is – tudósított a Telex. Kitért a Moderna és a Pfizer vakcina közötti különbségekre, valamint újból felhívta a figyelmet arra, hogy a szociális alapellátásban dolgozók – így például a gyermekvédelemben, a hajléktalanellátásban dolgozók, a szociális munkások, a falugondnokok – ezen a hétvégén ingyenesen teszteltethetik magukat, amennyiben arra előzetesen regisztrálnak.

Ezután Müller Cecília országos tisztifőorvos ismételte el a napi adatokat. Úgy véli, a járványügyi adatok napok óta „kedvező tendenciát” mutatnak, de ez mégsem ad okot a szabályok lazítására. Ehhez kapcsolódva közölte, hogy a koronavírus halálos áldozatainak mindössze három százalékáról mondható el az, hogy nem volt semmilyen más alapbetegségük.

Megismételte, hogy kedd estig az összes oltóanyagot eloltották, kedden viszont újabb szállítmány érkezett, amivel további 51 ezer embert lehet beoltani, és elmondta azt is, hogy január 18-tól elkezdődik a második oltások beadása is.

Müller a mai tájékoztatón azt is közölte, hogy mára három elhunyt beteg mintájában azonosították a brit vírusmutációját. A mutációról elmondta, hogy ennek a változatnak a megbetegítő képessége jóval magasabb.

További részletek a tájékoztatóról a Telex tudósításában.

Kapcsolódó cikkek