A kínában gyártott pamutruhák jelentős része kényszermunkával készült, nagy eséllyel mindannyiunk hord ilyet

Megosztás

A Marks & Spencer első nagyvállalatként csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, amelyet több mint 300 civil társadalmi szervezet és szakszervezet kezdeményezett The Coalition to End Forced Labour in the Uyghur Region néven – közölte a Thomson Reuters Foundation cikke alapján a 444.

A koalíció célja elérni azt, hogy a divatipar szereplői megszakítsák az együttműködést azokkal a kínai beszállítókkal, melyek az ujgur és más, szintén muszlim vallású etnikai kisebbségek kényszermunkájából profitálnak. Továbbá a kormányokra is szeretnének nyomást gyakorolni, hogy azok fokozzák és alkalmazzák is a kényszermunkával gyártatott termékek kereskedelmének tilalmát. Tavaly az Eileen Fisher nevű amerikai cég már aláírta a felhívást, de méretét tekintve a Marks & Spencer sokkal jelentősebb.

Az ENSZ becslései alapján a kínai Hszincsiang tartományban az elmúlt években legalább egymillió ujgurt és más türk kisebbséget vettek őrizetbe a hatóságok, tartanak fogolytáborokban és dolgoztatnak elsősorban a gyakran a táborok területén található textilgyárakban.

A kínai kormány kitartóan tagadja a vádakat, ragaszkodnak ahhoz, hogy az ujgurok táborokba költöztetésének célja a szegénység enyhítése, hiszen szakmai tréninget kapnak ott az emberek, sőt ez a terrorizmus elleni harcot is segíti. 

Nemrég azonban az amerikai Center for Global Policy rámutatott, hogy valójában sokszor nem is gyári munkára kényszerítik a fogvatartottakat – 2020 végén kiadott jelentésük szerint a kínai hatóságok több mint 570 ezer ujgurt gyapotfarmokra vezényeltek.

A folyamatok egy része ugyan gépesítve van, ennek ellenére a kényszermunkásoknak többnyire ugyanúgy kézzel kell szedniük a pamut alapanyagát képező gyapotot, mint annak idején az Egyesült Államokban a fekete rabszolgáknak, gyaníthatóan nem sokkal jobb körülmények között.

A cégek többsége, melyeknek felmerült a neve azzal kapcsolatban, hogy kényszermunkában készülnek a termékeik, azzal védekezik, hogy nem is gyártatnak ott, de sajnos ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy az ellátási láncukba ne kerülhetne ujgurok által szedett gyapot. Hszincsiang tartományban zajlik ugyanis Kína gyapottermelésének 85%-a, egyben a világ gyapottermelésének 20%-a, és a nyersanyagot Kína-szerte rengeteg beszállító felhasználja.

Kapcsolódó cikkek