Sokkoló felvételek a norvégiai földcsuszamlásról, 11 embert még mindig eltűntként keresnek – videó

Megosztás

Rengeteg embernek az otthona veszett oda az egyébként is tragikus 2020-as év zárásaként. Félelmetes látni a felvételeken, ahogy a teljes hegyoldal belecsúszik a tengerbe és csak hatalmas lyuk marad a helyén. Semmit nem lehetett tenni az előjel nélküli földcsuszamlás kivédéséért.

Miközben még a Reuters szerdán délután még 26 eltűntről írt, addig a frissítés szerint csütörtök reggelre már csak 11 embert kerestek a hatóságok Norvégiában, miután Oslótól körülbelül 30-40 kilométerre földcsuszamlás történt szerdán. A természeti katasztrófa miatt több mint 900 embert telepítettek ki a hatóságok Ask településen az otthonából. 

A földcsuszamlásban több ház is megrongálódott, tízen megsérültek, közülük egy fő kritikusan, további 11 embert – köztük gyerekeket is – pedig jelenleg is keresnek. A mentést nehezítette, hogy a katasztrófamentőknek rossz időjárási körülmények között, és a nappali időszak rövidsége miatt javarészt sötétben kellett dolgozniuk. 

Fotó:  Norwegian Rescue Service/NTB via Reuters
Egy ekkora terület egyszer csak fogta magát és arrébb csúszott

A rendőrség szóvivője, Roger Pettersen egy sajtótájékoztatón beszélt arról: azt nem tudják, hogy az eltűntek közül mindenki az érintett területen tartózkodott-e a földcsuszamlás idején, ugyanakkor továbbra is kutatnak túlélők után. Az egyik helyi lakó, Oeystein Gjerdrum a norvég NRK-nak arról beszélt, hogy két nagyobb rengést érzett, amik hosszan eltartottak, majd elment az áram, és berohant az egyik szomszédja, hogy evakuálják őket.

„Ennek egy békés újévi hosszúhétvégének kellett volna lennie, amikor a nyugalmat kellett volna élveznünk, és talán a COVID-19 miatt kellett volna leginkább aggódnunk, nem pedig azért, hogy megkerülnek-e az eltűntek egy földcsuszamlásból” – mondta Erna Solberg norvég miniszterelnök a norvég TV2-nek.

Telex.hu, Youtube.com

Kapcsolódó cikkek