A britek éjfél elteltével végleg kiléptek az unióból

Megosztás


Magyar idő szerint éjfélkor, londoni idő szerint csütörtök este 11-kor  új szabályok léptek életbe az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolatrendszerében, miután véget ért a brit EU-tagság tavaly januári megszűnése (brexit) óta érvényben levő átmeneti időszak.

Ezzel megszűnt a négy uniós szabadságjog, az emberek, az áruk, a tőke és a szolgáltatások akadálytalan áramlásának automatikus érvényesítése a kétoldalú forgalomban, helyette egyedi kereskedelmi, utazási, biztonsági, vagy éppen menekültügyi megállapodások léptek érvénybe. 


Az MTI emlékeztet, az Egyesült Királyság 2020. január 31-én lépett ki az EU-ból, de a kilépés napján kezdődött, közép-európai idő szerint pénteken nulla órakor véget ért 11 hónapos átmeneti időszakban jórészt a korábbi szabályrendszer maradt érvényben a kétoldalú kapcsolatokban.

A brit lapok arról írnak, hogy ezzel új korszak kezdődött az Egyesült Királyság számára. A BBC cikke idézi Boris Johnson brit miniszterelnököt, aki szerint 

“az Egyesült Királyságban végre a kezünkben van a szabadság, és képesek leszünk a dolgokat másként és jobban”csinálni, miután a hosszú brexit-folyamat véget ért.”

– szemlézte a Telex is itthon.

Kapcsolódó cikkek