Az oroszok véletlenül elismerték, hogy hamisak az adataik, háromszor annyian haltak bele eddig a koronavírusba, mint amilyen számot közzétettek

Megosztás

Őszintén remélhetjük, hogy a vakcinájukkal kapcsolatban nem történt hasonló “apró” kozmetikázás. Ha pedig igen, akkor vajon erre mikor jövünk rá mi magunk is? Arra pedig gondolni sem merünk, hogy esetleg Magyarországon is kozmetikáznak bizonyos járványügyi adatokat.

Oroszország elismerte, hogy a koronavírusos elhunytak száma több, mint háromszor annyi az országban, mint amennyit eddig a hivatalos adatokban közöltek, írja az Abc.net.

Vlagyimir Putyin elnök hónapok óta azzal dicsekedik, hogy Oroszországban alacsony a járvány miatti halálozások száma, a hónap elején még azt is hangsúlyozta, hogy az ország jobb munkát végzett a járvány kezelésében, mint a nyugati országok.

Néhány szakértő korábban azt állította, hogy az orosz vezetés alábecsüli a járvány valós helyzetét, Alekszej Raksha, a Rosstat statisztikai hivataltól júliusban távozó demográfus például múlt héten azt mondta AFP-nek, hogy az orosz egészségügyi minisztérium meghamisította a járvány számait.

55 ezer helyett 186 ezer

Mindezek után hétfőn a Rosstat közölte, a január és november között feljegyzett halálozások száma 229 ezerrel nőtt az előző évhez képest (ebben nemcsak a koronavírus miatti elhalálozások vannak benne). „Ebben az időszakban az esetek több mint 81 százaléka a koronavírus miatt következett be” – ismerte el Tatjana Golikova miniszterelnök-helyettes, vagyis 186 ezer orosz halt meg a vírus miatt.

Eddig viszont csak 55 ezer, tehát nagyjából harmadannyi halálesetről számoltak be.

A Rosstat új adatai alapján Oroszországban halt meg a harmadik legtöbb ember a vírus miatt, az Egyesült Államokban 333 ezren, Brazíliában pedig 191 ezren haltak meg a járvány miatt. Ettől függetlenül az orosz vezetés továbbra is ellenzi a járványügyi előírások szigorítását – írja a Telex.hu.

Kapcsolódó cikkek