Weber válaszolt Orbánnak, szerinte szét akarja rombolni az egységes Európát

Megosztás


Orbán Viktor politikája a téves út címmel közölt írást a Welt am Sonntag című konzervatív német vasárnapi lap Manfer Webertől, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP) frakcióvezetőjétől a magyar miniszterelnökkel a lap előző, egy héttel ezelőtti számában közölt interjúval kapcsolatban, amit a 444 is közölt.

A német politikus az MTI által szemlézett válaszcikkében kifejtette, hogy 2021 nagy változások kezdetének éve lesz pártjának, a bajor Keresztényszociális Uniónak (CSU), a testvérpárt Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) és az EPP többi kereszténydemokrata és keresztényszociális pártjának. Mint írta, ki kell tölteni a német kancellár és korábbi CDU-elnök Angela Merkel távozásával keletkező űrt, mindenekelőtt pedig meg kell birkózni a politikai programot, irányvonalat illető kihívással, amelynek nagyságát jelzi, hogy 12 hónapja nem lehetett sejteni, hogy megkérdőjeleződik az államháztartási egyensúly fontossága, és hogy a gazdaság jövője orvostudományi újításokon múlik majd.

Kiemelte, hogy a mélyreható gazdasági és társadalmi átalakuláson nem lehet úrrá lenni az Orbán Viktor által sürgetett “nemzeti-populista” politikai megközelítésmóddal vagy “kulturkampffal”. Kifejtette, hogy “egyes kormányfők” a gyors siker érdekében hiteltelennek állítanak be európai uniós döntéseket, holott gyakran hozzájárultak azokhoz. Manfred Weber abszurdnak nevezte azt a vádat, hogy az EP túlértékeli szerepét. Mint írta, a jövőt nem az egyhangúlag hozott, és így a “blokád” lehetőségét is hordozó tanácsi döntéshozatal jelenti, hanem a többségi döntések, például a szabadon választott EP-ben.

Aki a konzervatív értékek elárulásának állítja be a szociáldemokratákkal és a liberálisokkal kidolgozott “szükséges kompromisszumokat”, valójában olyan”radikálisokkal akar koalíciót, mint az AfD, Wilders vagy Le Pen”, erre pedig a CDU/CSU nem hajlandó.

– tette hozzá.


Arról is írt, hogy a keresztény értékeket a Szentírás és az egyházak határozzák meg, nem azok, akik “a Nyugat megmentőjének adják ki magukat”, a kereszténydemokraták politikájának középpontjában pedig a keresztény emberkép alapján a szabadság, a szolidaritás, a szubszidiaritás és az Isten előtti felelősség áll, és nem a demokrácia és a jogállam leépítése vagy az önzőség. Ezért az igazságszolgáltatás függetlensége, a sajtó szabadsága, a vallásszabadság és a nők és férfiak közötti egyenlőség nem lehet alku tárgya.

A többi között hozzáfűzte, hogy az új jogállamisági mechanizmus “mérföldkő” az EU-nak és “hatalmas siker” az EPP-nek, mert “végre” szankciók biztosítják ezen alapértékek betartását.


Kiemelte, hogy az EU nem támogatásokat biztosító “fejőstehén”, hanem “sors-, és értékközösség”, amelyben az emberi méltóság a legfőbb érték. Ugyanakkor a külső határ védelme is elengedhetetlen, és ezt Magyarország a határkerítés felépítésével ugyanúgy megmutatta, mint az EPP-hez tartozó erők vezette görög és horvát kormány tevékenysége, hogy a Frontex EU-s határ- és partvédelmi ügynökség pénzügyi támogatásának növelése, amelyet az EPP harcolt ki.

A koronavírus-járvánnyal, az éghajlatváltozással és a digitalizációval összefüggésben egyebek mellett kifejtette, hogy a jogállam leépítésével, a nacionalizmussal és a megosztással nem lehet megbirkózni a kihívásokkal. A húszas évek csak a közösségi szellem és az erők összefogására irányuló politikai felfogás révén lehet jó évtized, és “több mint kérdéses”, hogy Orbán Viktor “kirekesztő politikai megközelítése” hozzájárulhat ehhez – írta Manfred Weber, hozzátéve, hogy az EPP-nek minél hamarabb döntenie kell erről kérdésről. 

Kapcsolódó cikkek