Pártpreferencia alapján vizsgálták, hogy mennyire bízunk a tudományban a járvány idején

Megosztás

Az Azonnali.hu megrendelésére készített közösségimédia alapú közvélemény-kutatást az IDEA Intézet.

Ebből többek között az derül ki, hogy a lakosság csaknem fele a legszigorúbb járványügyi korlátozásokat is elfogadhatónak tartja. Ebben a tekintetben az MSZP és a Fidesz szavazói a legszigorúbbak.

A természettudományok presztízse a kutatás szerint megingathatatlan, mégis csak bő egyharmad oltatná be magát a koronavírus ellen. A Fidesz-szavazók az oltás kapcsán jobban bíznak a tudományban, mint a kormányban, kimutatható számú konteóst pedig csak a jobbikosok közt találtak.

A kutatás az alábbi főbb megállapításokra jutott:

  •  Az orvosok, virológusok és további természettudósok presztízse megingathatatlan: a teljes lakosság 89 százaléka szerint elsősorban rájuk kell hallgatnia a kormánynak a járványkezelésben. Szinte minden párt szimpatizánsai között meghaladja a 90 százalékot azoknak az aránya, akik így gondolják.
  • Abban a kérdésben, hogy másodsorban mely szakértők véleményét kellene figyelembe venni, már megoszlanak a vélemények. A relatív többség, 48 százalék itt a közgazdászokat jelölte meg, de 29 százalék szerint a társadalomtudósok véleménye a második legfontosabb a kérdésben.
  • Figyelemreméltó a társadalomtudósok presztízse az MSZP-s szavazók körében: nekik 69 százalékuk hallgatna inkább rájuk, mint a közgazdászokra.
  • A Jobbik-szavazók és a bizonytalanok utasítják el leginkább a szakmai autoritást: mindkét csoportban 30 százalék feletti azok aránya, akik szerint másokra, illetve egyik szakértői csoportra sem kellene a kormánynak hallgatnia.
  • A teljes lakosság arányában a relatív többség, 47 százalék a legszigorúbb járványügyi korlátozásokat is elfogadná, további 36 százalék pedig csak a szükségeseket. 10 százalék alatti azok aránya, akik szerint nem szükségesek korlátozások, illetve a koronavírus nem veszélyesebb más vírusoknál.
  • A leginkább szigorításpártiak az MSZP-sek és a fideszesek: utóbbiaknak 64, előbbieknek 59 százaléka fogadná el a legszigorúbb korlátozásokat is. A szabadságukhoz leginkább a Jobbik-szavazók ragaszkodnak:
  • A Jobbik választói közül csak 30 százalék fogadná el a legszigorúbb korlátozásokat, és köztük a legmagasabb, 13 százalék azok aránya is, akik korlátozások nélkül vészelnék át a vírust, további 22 százalékuk pedig nem tartja azt különösebben veszélyesnek, vagyis a jobbikosok több mint egyharmada ellenez bármilyen korlátozást.
  • Arra a kérdésre, hogy beoltatná-e magát a koronavírus ellen, a válaszadóknak csak a 36 százaléka válaszolt igennel. Ennél jóval többen, 48 százaléknyian határozottan elutasítják az oltást, és 16 százalék a bizonytalanok aránya.
  • Leginkább a középkorúak oltatnák be magukat (40 százalék), de majdnem ugyanilyen nagy az oltási hajlandóság az idősek körében is (39 százalék). A 18-39 év közötti korosztályban viszont csak 29 százalék oltatná be magát a koronavírus ellen, de köztük a legmagasabb az oltással kapcsolatban bizonytalanok aránya is.

A kutatást december 11-e és 15-e között tartották kétezer felnőtt magyar reprezentatív bevonásával, ami 2 százalékos hibahatárt jelent.

Kapcsolódó cikkek