Szombaton érkezik a koronavírus elleni vakcina Magyarországra

Megosztás

December 26-án reggel érkezik meg Magyarországra az Európában elsőként engedélyezetett koronavírus elleni oltóanyag, a Pfizer-BioNTech vakcina. A koronavírus sajtóközpont közleménye szerint a vakcina-szállítmány várhatóan a kora reggeli órákban fogja átlépni a magyar határt, ahonnan rendőri biztosítás mellett érkezik meg elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba, majd további négy kórházi oltópontra. Az egészségügyi dolgozók oltását december 27-én, vasárnap kezdik meg.

A mínusz hetven fokos hűtést igénylő vakcinák speciális, nyomkövetővel és hőérzékelővel ellátott dobozokban érkeznek. Az első szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé, mivel egy embernek – 21 napos eltéréssel – két oltást kell beadni.

A közlemény szerint az első vakcina-szállítmányt öt kijelölt kórházi oltóhelyre fogják szállítani, elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba, majd még aznap  az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába. A következő hetekben újabb szállítmányok várhatóak, és azokkal egy ütemben folytatódik több héten át az egészségügyi dolgozók oltása.


A jövő év első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor további oltóanyagok is érkezhetnek Magyarországra, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása – írja a hvg.

Kapcsolódó cikkek