Négy és fél évbe telt, de megszületett a Brexit-megállapodás az EU és a britek között

Megosztás


Megegyezett az Európai bizottság és a brit kormány tárgyalódelegációja a Brexit utáni viszonyrendszer feltételeiről. A megállapodás zárja le az Egyesült Királyság kiválását az Európai Unióból, szabályozva a két tömb jövőbeli kapcsolatát. A felek valóban az utolsó utáni pillanatban jutottak kompromisszumra – és az utolsó tárgyalási forduló idején is majdnem 24 órán keresztül lehetett arról olvasni, hogy „nemsokára”, „mindjárt”, de most már tényleg „azonnal” megvan a végső egyezség az ötszáz oldalas szerződésről.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatóján arról beszélt: az Egyesült Királyság ezentúl harmadik ország lesz, de a jó viszony megmarad. Az elnök T. S. Eliotot idézve köszönt el:

Vagy mondjuk úgy, a vég a kezdet előtt van,

S a vég s a kezdet megvolt mindig is

A kezdet előtt és a vég után.


Boris Johnson a megállapodás – és az uniós sajtótájékoztatót megvárva – arról beszélt a sajtónak, hogy egész Európa számára jó megállapodás született, amely stabil viszonyrendszert hozhat. Azt is kiemelte: jó barátok, szövetségesei maradnak az EU-nak, és elsősorban a legfontosabb kereskedelmi partnerei.

A brit sajtó szerint a végén heringről heringre alkudoztak a felek, ami igazából nem is olyan nagy túlzás. Korábbi hírek szerint a megállapodást az tette lehetővé, hogy a britek engedtek a halászati kvóták kérdésében, vagyis azzal kapcsolatban, az uniós tagországok – elsősorban Franciaország – halászai miként halászhatnak a mostantól az EU-n kívülinek számító brit vizeken. A britek három év alatt 80 százalékos csökkentést szerettek volna elérni – ebből lett öt és fél év átmenet és 25 százalékos mínusz. 

Kapcsolódó cikkek