Müller Cecília: 25 helyszínen lesz elérhető a koronavírus-oltás

Megosztás

Készülünk a vakcina fogadására az ünnepek alatt is – mondta az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos, aki szerint országszerte 25 helyen fogják az oltásokat beadni. Az első adag Pfizer-vakcina 26-án fog érkezni, 10 ezer vakcina, a tiszti főorvos szerint “egy jelképes adag”. Első körben az egészségügyi dolgozóknak biztosítják az oltás lehetőségét – számol be a hvg.

Arról is beszélt, hogy miként zajlik majd az oltás: a jelentkezőnek az oltás beadása előtt ki kell majd töltenie egy kérdőívet, hogy kiderüljön például, nincs-e esetleg allergiája valamelyik összetevőre. Ezután beleegyező nyilatkozatot kell tennie, utána kapja meg az oltást – izomba, jellemzően a deltaizomba –, majd 20 perces megfigyelésre még ott kell maradnia, ha esetleg komplikációk lépnének fel. Az egész összesen fél órát fog igénybe venni – mondta Müller Cecília, aki szerint figyelni kell utána a tüneteinket is.

Mindenki, akit beoltottak kapni fog egy oltási kártyát, amiről kiderül, mikor, milyen oltást kapott, és mikor kell jelentkeznie a második oltásért. A tiszti főorvos azt mondta, hogy az injekció beadásának helyén kis bőrpírra, esetleg nyirokcsomó-duzzanatra lehet számítani, és azt javasolta, hogy mindenki pihenjen utána egy keveset. Jelezte, hogy

Nem ajánlják az oltást a várandósoknak, illetve azoknak, akik gyereket szeretnének, akik pedig megkapták az oltást, de gyereket terveznek, azok még várjanak a gyerekvállalással 2-3 hónapot.

Kapcsolódó cikkek