A KSH felmérése alapján a magyarok 15 százaléka oltaná be magát biztosan

Megosztás

Miközben a két ünnep között megérkezik az első vakcinaszállítmány az országba és elkezdődhet az egészségügyi dolgozók beoltása, a megkérdezettek mindössze 14,9 százaléka válaszolta azt a Központi Statisztikai Hivatalnak, hogy beadatná magának a vakcinát.

A KSH heti monitorán megjelent december első hetében felvett közvélemény-kutatási adatok szerint nemmel a válaszadók 35,6 százaléka felelt, míg a bizonytalanok aránya 28,3 százalék. A maradék 21,2 százalék felelte azt, hogy vagy nem tud, vagy nem akar válaszolni.

A kutatás szerint az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek több mint a fele egyáltalán nem, további egynegyede alig veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.

A közvélemény-kutatás szerint a 64 év felettiek és a felsőfokú végzettségűek tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat, míg a munkanélküliek, a fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak. Azt azonban hozzáteszik, hogy az elutasítók aránya egyik csoportban sem éri el az 50%-ot.

Kapcsolódó cikkek