Kocsis Máté: Természetes, hogy egy járványban halnak meg emberek

Megosztás

A Fidesz frakcióvezetője szerint az ellenzék a hibás, hogy számolja az elhunytakat, hiszen tőlünk nyugatra jóval többen halnak meg. De akkor miért mondta Orbán Viktor néhány hónapja, hogy mindenkit meg fognak gyógyítani? A kormány megvédte a betegeket, mint a magánnyugdíj-megtakarításokat.

„Nem szeretem azt a kampányt sem, amit a baloldal folytat, ezt hívjuk nyugodtan halálkampánynak, amikor azt számolgatjuk, hogy hány ember vesztette életét, mert nem gondolunk abba bele, hogy ezek mögött az emberek mögött családok állnak” – mondta Kocsis Máté fideszes frakcióvezető, amikor arról kérdezték, sikeresnek látja-e a járvány második hullámának kezelését.

Pedig szeptemberben még Orbán Viktor jelölte ki, mi alapján kell megítélni az intézkedések hatékonyságát: „Én a halálozások számát nézem elsősorban. Tehát a védekezés sikerét Magyarország emberéletekben méri.Szeptember végén valamivel több mint 700 áldozata volt a járványnak, most több mint 7000.

„Együttérzünk a halottak családtagjaival, de a halálkampányt arra mondom, amikor a baloldali ellenzékünk azt számolja, hogy hány ember veszítette életét. Tőlünk nyugatabbra levő országokban ennél jóval többen haltak meg.”

Kocsis szerint a siker egy járvány idején relatív. Azt mondta, a magyar egészségügy a környező országokhoz képest is jól helytállt, de ahhoz képest, hogy egyáltalán járvány van, és emberek haltak meg, nem jó a helyzet.

Kocsis nemzetközi összevetése azonban nem állja meg a helyét, ha – Orbán Viktorhoz hasonlóan – a halálozást nézzük. Az elmúlt két hétben az összes uniós ország közül Magyarországon szedte a harmadik legtöbb áldozatot a járvány lakosságarányosan, csak Szlovéniában és Bulgáriában haltak meg többen.

Sikeresnek ne nevezzük a járványügyi védekezést, bár Kocsis Máté szerint a kormány mindent jól csinált

Kocsis erre visszakérdezett, miért kell kiragadni két hetet, miért nem nézzük az elmúlt két napot, majd azt mondta, nem túl barátságos dolog a többi újságíróval szemben ilyen hosszan kérdezni.

Valójában nemcsak az elmúlt két hétben, hanem hosszú hetek óta, a második hullámban tartósan kimagasló a magyar halálozás, már októberben is erről kérdeztük Gulyás Gergely minisztert. Akkor is azt a választ kaptuk, hogy csak a statisztikából szemezgetünk.

Ha a tavaszi időszakot is beleszámoljuk, amikor néhány nyugat-európai országban tényleg rengeteg áldozatot követelt a járvány, lakosságarányosan nálunk halt meg a kilencedik legtöbb ember. A Kocsis által említett környező országok közül csak Szlovéniában, Csehországban és Bulgáriában rosszabbak az adatok.

Ideális esetben ezekre a kérdésekre a kormánytól vagy az operatív törzstől kapnánk választ, de ők szinte mindig figyelmen kívül hagyják az írásban küldött kérdéseinket. Az operatív törzs március óta nem tartott élő sajtótájékoztatót, és november óta a kormányinfón is az előre beküldött kérdésekből szelektálnak. Visszakérdezésre végképp nincs lehetőség.

Kocsis erre azzal érvelt, hogy

„ön úgy viselkedik, mint egy hús-vér 444-es újságíró, azt gondolja, hogy csak ő létezik a világon”. (a kormány tagjai nyilván nem)

A sajtótájékoztató végén még megkérdezték Kocsistól, nem lenne-e kevesebb áldozata a járványnak, ha a kormány hallgatott volna a saját szakértőire, és már szeptemberben vagy októberben szigorított volna. Erre nem válaszolt, de azt mondta, a baloldal nem szavazta meg a maszkviselés szigorítását. Végül Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője elárulta, hogy nem kötelező regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu-n ahhoz, hogy az ember oltást kapjon. Korábban sem az operatív törzs, sem a kormány nem válaszolt erre a kérdésre. Sokáig egyedül az tűnt biztosnak, hogy a regisztráció nem függ össze az oltások sorrendjével (ezt mondta Orbán Viktor is), míg Rogán Antal nem állította egyszer csak az ellenkezőjét.

444.hu

Kapcsolódó cikkek