Titokban feloldották a idősotthonok látogatási tilalmát

Megosztás

Bár a keddi vírustájékoztatóban még az szerepelt, hogy „a kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van”, Müller Cecília és Kásler Miklós már december 8-án rendelkezett a bentlakásos szociális intézmények, így az idősotthonok látogatási tilalmának feloldásáról – írja a Népszava.


„A szakosított szociális intézményekben élők kapcsolattartására vonatkozó javaslatok” címet viselő ajánláscsomagban a járványügyi készültség ideje alatt javasolt megoldások között külön fejezet foglalkozik a „személyes látogató” fogadásával és az intézmény elhagyásának lehetőségével. Az ajánlás alapján maszkviselés, lázmérés, távolságtartás és kézfertőtlenítés mellett a látogatónak nyilatkozni kell, hogy nincsenek covidos tünetei és 14 napon belül nem érintkezett igazolt fertőzöttel, de a találkozás biztonságos helyének kiválasztásában szabad kezet ad az otthonok vezetőinek. 


Bár a javaslat alapján online regisztrációs felületet kellene kialakítani a látogatók jelentkezésére, ezt a legtöbb idősotthonban nem tudják megoldani, így végigtelefonálják a gondozottak családját, hogy beosztást készíthessenek az ünnepek környékére.

FRISSÍTÉS

Az Operatív Törzs álhírnek nevezte, hogy Müller Cecília titokban feloldotta az idősotthonok látogatási tilalmát. A tisztifőorvos csak ajánlást tett a szabályok lazítására, amiről nem született hivatalos döntés.

Kapcsolódó cikkek