Továbbra is a Coca-Cola, a Pepsi és a Nestlé termékei termelik a legtöbb műanyag szemetet

Megosztás

Már nem a PET-palack a legnagyobb arányban eldobott műanyaghulladék. Azokat a gyakran márkajelzés nélküli kis műanyag zacskókat dobják el, amelyekbe például ketchupot vagy sampont töltenek. Csak ezután következik a csikk és a palack – állapította meg a Break Free From Plastic (BFFP) globális szervezet – számolt be a kutatásról a Humusz Szövetség.

Bár az, hogy mi is a leggyakrabban szétdobált szemét változott, az viszont nem, hogy ezeket ki gyártja.

A BFFP vizsgálatához idén is 15 ezer önkéntes csatlakozott 55 országból: 2020-ban több mint 346 ezer műanyaghulladékot vizsgáltak meg, ezek 63 százalékán jól kiolvasható volt, milyen céghez köthető az adott hulladék.

Coca-Cola, Pepsi és Nestlé: harmadik éve ugyanaz a három multicég szerepel a éves listáján, hogy kiknek “köszönhető” a  legtöbb műanyaghulladék.

– számolt be az idei eredményről a Guardian.

Toronymagasan a Coca-Cola végzett az élen: 55 országból 51-ben a legtöbb műanyaghulladék, amit csak eldobnak, a Coca-Cola italosdobozai voltak. Tavaly az 51 vizsgált országból 37-ben volt köthető a legtöbb műanyaghulladék a céghez. Azt is kiemelte a jelentés, hogy a Coca-Cola nagyobb műanyagszennyező egyedül, mint a 2. és a 3. helyen végzett Pepsi és Nestlé együtt.

A Coca-Colát év elején azért érte egyébként kritika, mert a cég fenntarthatósági vezetője kijelentette, hogy bár igyekeznek a lehető legtöbb műanyagot újrahasznosítani, nem fogják kivonni a forgalomból az egyszer használatos műanyagcsomagolásokat, mert „szeretik a vásárlók”.

Kapcsolódó cikkek