Nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítették Mészáros szuperbankját

Megosztás

Néhány napja jelent meg Orbán Viktor aláírásával a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amivel a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősíti a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és a a Takarék Csoportot irányító MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. fúzióját, hogy létrejöhessen az ellen-OTP-nek megálmodott magyar szuperbank, a Magyar Bankholding Zrt – szúrta ki a 444.hu.

A csoportot az állam és kormányközeli szereplők rakják össze:

  • Mészáros Lőrincnek 48 százaléknyi tulajdonrésze van az MKB-ban. Egyharmadát pedig egy szolnoki magánszemély tulajdonában lévő magántőkealap vette meg tavaly Mészáros üzlettársától, Szíjj Lászlótól.
  • A Takarékot pedig az a Vida József irányítja, aki egyben a TV2 tulajdonosa is, és olyan régóta ismeri Mészáros Lőrincet, hogy még személyesen a felcsúti szakember kötötte be hozzájuk a gázt, szóval nem a tárgyaláson kellett bemutatkozniuk egymásnak.
  • A Budapest Bank kizárólagos állami tulajdonosa a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.
  • A három pénzintézet tulajdonosai már október végén aláírtak egy befektetési és szindikátusi szerződést, miszerint a Magyar Bankholding Zrt.-be apportálják banki részesedésüket.

A miniszterelnöki aláírásnak köszönhetően a manővert már versenyjogi akadályok sem zavarhatják meg. Ugyanis ha a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősíti bizonyos vállalkozások összefonódását, akkor azt nem kell bejelenteniük a Gazdasági Versenyhivatalnak, ami így hatáskör hiányában meg sem vizsgálhatja a fúziót. (Ahogy a kormánypárti médiabirodalom, a KESMA létrehozását sem vizsgálhatták meg.)

A rendelet szövege szerint „a magyar pénzügyi szektor versenyképességének növelése érdekében” kapják meg ezt a lehetőséget.

444.hu

Related posts