Fordulat: meghátrál a Fidesz, és a lengyelekkel együtt kompromisszumot köt az EU-val

Megosztás

A magyar és a lengyel kormány is elfogadta a német soros elnökség javaslatát az EU-s költségvetési vétóvita rendezésére és most a javaslat arra vár, hogy többek között Mark Rutte holland miniszterelnök is elfogadja a kialkudott kereteket – közölték külföldi források.

Az egyezséget több hete húzódó, egyre kockázatosabb ellentét előzte meg a két ország kormánya és az EU között. A két ország sokáig azért fenyegette vétóval az uniós helyreállítási alapot és a költségvetést, mert az Európai Unió a jogállamisághoz kötné a kifizetéseket. Most úgy tűnik, az EU válaszlépése előtt meghátrálnak, mivel délelőtt Angela Merkel német kancellár azt mondta, most már egy olyan megoldáson dolgoznak, ami a magyar és lengyel vétó kiiktatását célozza azzal együtt, hogy a jogállamisági mechanizmushoz sem nyúlnak hozzá, így a lengyel kormányforrás áttételesen azt mondta, hogy a két ország elállt a vétófenyegetésétől.

A Fidesz már csak azért is kénytelen volt beadni derekát az EU-nak, mert a magyarok döntő többsége támogatja a szövetséget, és a további küzdelmekkel könnyedén szavazókat veszíthetett volna a párt.

Kapcsolódó cikkek