Kirívóan magas a koronavírus-védőoltások elutasítottsága a magyarok körében

Megosztás

Különösen igaz ez az orosz és a kínai vakcinákra.

A közeljövőben elérhetővé váló koronavírus-vakcinák elfogadottsága a magyarok körében mindössze 20–36 százalékon áll – derül ki a Publicus Intézet reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelynek eredményét a Népszava ismertette hétfőn, s amelyet a HVG szemlézett.

Az adatokból az olvasható ki, hogy a magyaroknak 20–21 százalékos bizalma van az orosz és a kínai vakcinák iránt. A megkérdezettek inkább ugyanis az amerikai és az európai fejlesztésű szerrel oltatnák be magukat. (Ez az arány 31–36 százalék.)

A Publicus felméréséből az olvasható ki, hogy a magyarok még szkeptikusak, “pedig a hazai döntéshozók és a szakemberek is azt hangsúlyozzák hetek óta, hogy a járványgörbét leginkább az oltással lehet majd letörni”.

A tekintélyes Nature tudományos folyóirat 19 országot érintő felmérése szerint még azokban az államokban is jobban várják a vakcinát, ahol alacsonyabb az oltási hajlandóság. A kelet-közép-európai régiót nézve Lengyelország is szkeptikusnak számít a maga 56 százalékával; Oroszországban ez az arány 55 százalék.

A Nature által megrendelt kutatás szerint az emberek elsősorban azt a vakcinát támogatják, amit a hivatalos szervek, illetve kormányok is megbízhatónak tartanak.

A cikkben megjegyzik, hogy a vírus terjedéséről megbízható adatokkal rendelkező baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerint 60–70 százalékos átoltottság szükséges ahhoz, hogy kialakuljon a nyájimmunitás. Ez alatt a vírus terjedése érdemben nem fékezhető.

Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek