Botrányt váltott ki Szijjártó Péter a román parlamenti választást megelőző kampányban

Megosztás

Vasárnap tartják szomszédunknál a parlamenti választásokat, amelynek kampányában a magyar külügyminiszter az RMDSZ hangjaként vett részt, sokak felháborodását okozva.

“Nem azért jöttem Erdélybe, hogy beavatkozzam a román belpolitikába, Magyarország is kényes arra, hogy ilyesmi ne történjen meg” – nyilatkozta a vasárnapi romániai parlamenti választás előtt négy nappal a Marosvásárhelyre látogató, s a HVG.hu által idézett Szijjártó Péter, majd azonnal botrányt okozott az RMDSZ-kampány egyik hangjaként. Az RMDSZ mellett azóta kampányol Fidesz, hogy a Kelemen Hunor vezette érdekképviselet szövetséget kötött a magyar kormánypárttal. A választási kampányok alatt rendszeresen fogadja Orbán Viktor Kelemen Hunort és gyakran megfordulnak Romániában a magyar kormány tagjai. A vasárnapi parlamenti választás előtt Gulyás Gergely hozta Erdélybe a Fidesz támogató üzenetét, illetve a kampány hajrájában Szijjártó Péter is felbukkant. Ő nem csupán tárgyalt, nyilatkozott és parolázott az RMDSZ politikusaival (többek között Marosvásárhely frissen megválasztott polgármesterével, Soós Zoltánnal) de a magyar érdekvédelmi szervezet telefonos kampányának is ő lett a hangja.

“Remélem jó egészségben vannak, bizony nehéz idők ezek és az erdélyi magyarság nagyon kemény és komoly feladat előtt áll” – szólította meg a magyar külügyminiszter az RMDSZ-es adatbázisban szereplőket telefonon és arra buzdította a vonal másik végén lévőket, hogy menjenek szavazni, mert “a magyar kormány segítsége sokkal többet ér, ha a magyaroknak erős képviselete lesz Bukarestben”. De hiba csúszott a számításba, mert a magyar nyelvű kampányüzenet, Szijjártó Péter hangja nemcsak a magyar választókhoz jutott el, hanem olyan románokhoz is, akik szerepeltek ugyan az RMDSZ adatbázisában, de egy szót sem tudnak magyarul. A román választók kiszámítható ingerültséggel reagáltak a kizárólag magyar nyelvű mozgósításra, a közösségi médiában megjelenő posztokban azt kérdezték, miért zaklatja őket a magyar külügyminiszter és miért szól bele a romániai választásokba.

A korábbi miniszterelnök, Victor Ponta is megosztotta a magyar nyelvű üzenetet. “Figyelem! Figyelem! Ha ön román állampolgár, és valahol Erdélyben él, várhatóan magyar nyelvű kampányüzenetet fog kapni – anélkül, hogy igényt tartana erre” – írta Facebook-üzenetében Victor Ponta, aki románul össze is foglalta Szijjártó szavait. “Nem értettem pontosan, mit akar – írja Ponta – hogy az RMDSZ-nek vagy Szijjártónak legyen erős képviselete a bukaresti parlamentben”. Azt is hozzátette: a választási üzenetek legálisak és normálisak olyasvalaki részéről, aki indul a romániai választásokon. De legális-e ez egy másik ország külügyminiszterétől – teszi fel a kérdést sok sok kérdőjellel Ponta, aki azt is hozzátette: ha még mindig ő lenne a miniszterelnök, azonnal leállítaná ezt a kampányt. Jelenleg azonban egyet tehet, azt, hogy a választás után a román külügyminiszterhez fordul az ügyben – fogalmazott az egykori szociáldemokrata párti politikus, aki most a Pro Romania és az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége) jelöltjeként indult a választásokon.

„Tiszteljenek bennünket Romániában – ezt akarom és ezért harcolok. Mert most nem tisztelnek bennünket” – írta az egykori miniszterelnök. A kampányhajrában közzétett, magyar nyelvű Szijjártó-üzenet alatt nacionalista hozzászólások követték egymást. „Ki a magyarokkal Romániából!”, „Menjünk el minél többen, hogy ne jusson be az RMDSZ a parlamentbe” – háborogtak Victor Ponta hozzászólói. Pontának egyébként nem volt mindig rossz a viszonya a magyar érdekképviselettel. 2014-ben fél évig, a harmadik Ponta-kormány az RMDSZ támogatásával volt hivatalban, és két kulturális minisztert is az RMDSZ delegált: nyolc hónapig Kelemen Hunor, egy hónapig Hegedűs Csilla volt a miniszter. Az RMDSZ-szel ugyan működött már együtt Victor Ponta, a Fidesszel azonban a korábbi román miniszterelnöknek évek óta nagyon rossz a viszonya, és többször nyilatkozott úgy, válságban lévő egykori pártja, a szociáldemokrata PSD “elfideszeződik” és Romániát az az antidemokratikus folyamat fenyegeti, amely a Fidesz kormányzás alatt Magyarországot is jellemzi.

További részletek a HVG.hu cikkében.

Kapcsolódó cikkek