A tinédzserek többsége a diplomát célozza meg

Megosztás

Egyetemi vagy főiskolai diplomát szeretne a hazai tizenévesek nagy része – számolt be a Portfolio.hu a Corvinus Egyetem idei felmérésének eredményeiről.

A 16 és 20 év közötti középiskolásoknál töretlen a felsőoktatás népszerűsége. Bár a hazai képzések a legnépszerűbbek, a megkérdezettek nagyságrendileg ötöde azonban már külföldi intézményekben kezdené el az alapszakot. A külföldi képzés mellett a tapasztalatszerzés és a nyelvtanulás szól leginkább a diákok szerint.

A válaszadó diákok 90 százaléka azt mondta, ő maga választotta ki, hol tanuljon tovább, de kikérik a szülők, legfőképpen az édesanyjuk véleményét. A felmérés szerint a szülők 68 százaléka biztatja arra a gyerekeit, hogy szerezzenek diplomát.

A kutatás megállapította azt is, hogy akik még nem döntötték el, hogy szeretnének-e továbbtanulni vagy nem felsőfokon folytatnák tanulmányaikat, azok 35 százaléka legszívesebben nyelvet tanulna illetve 19 százalékuk egyéb felsőfokú tanfolyamon venne részt.

A konkrét egyetemet a diákok főként az oktatás színvonala és az érdeklődési körüknek való megfelelés alapján választják ki, de a felmérés szerint már a továbbtanulók 74 százalékánál előtérbe kerül a megszerzett tudás hasznosíthatósága is, és a válaszadók 62 százalékának az is fontos, milyen lehetőségeik vannak az elhelyezkedés a diplomaszerzés után.

Kapcsolódó cikkek