A magyar üzletek közel felében nem tartják az előírt távolságot

Megosztás

A magyarok az európai átlagnál jobban ügyelnek a maszkviselésre, viszont rengeteg üzletben a vevők és az eladók sem tartják be a kötelező távolságot – tette közzé a 168óra az MSPA Europe/Africa felmérése alapján.

Az európai szintű kutatás keretén belül októberben és novemberben több mint 5.800 üzletet, köztük 103 magyar helyszínt mértek fel összesen 15 országban. Az üzletekbe betérő próbavásárlók az országokban aktuálisan hatályban lévő korlátozásokat szem előtt tartva figyelték a kézfertőtlenítők számát, a figyelmeztető jelzéseket, a védőfelszereléseket és maszkokat, valamint a távolságtartás gyakorlati megvalósulását. A kutatásban résztvevőknek ezek után nyilatkozniuk kellett arról, hogy az adott üzletben mennyire érezték magukat biztonságban, és milyen valószínűséggel térnének oda vissza a tapasztalt kiszolgálás alapján.

Minden tizedik üzletben alapvető hiányosságokat találtak.

Habár a maszkviselést a legtöbb országban egyre szigorúbban veszik, ez a távolságtartásról már egyáltalán nem mondható el. A próbavásárlók az üzletek 10%-ában nem érezték biztonságban magukat a vásárlási folyamat során, azaz 10-ből 1 üzletben találtak olyan alapvető hiányosságot, amivel már veszélyeztetve érezték egészségüket.

„A járványügyi intézkedések csak akkor működhetnek megfelelően, ha az üzletek is kiemelt figyelnek szentelnek betartatásukra. Ez nemcsak törvényi kötelesség, hanem üzleti érdek is, hiszen mindent meg kell tenni azért, hogy a vásárlók biztonságban érezzék magukat.”

– mondta Mózes István, a kutatást végző szervezet igazgatója.

A dolgozói védelem 12%-os mutatója is fejlesztendő, de ebben például jobban teljesítünk az európai átlagnál (14%). A maszkviselésben kifejezetten jól szerepeltünk, hiszen szemben az európai 25%-kal, ahol minden negyedik üzletben találtak hiányosságokat, nálunk ez csak a boltok 14%-ára mondható el.

A távolságtartást ellenben sokkal rosszabbul tartjuk. Az európai üzletek 22%-ában probléma átlagosan, hogy a személyzet nem tartja a távolságot. Csak Magyarországot nézve ez a mutató viszont 43%-ra tehető.

Kapcsolódó cikkek