Müller Cecília örül a gyógyultak számának, és bízik a karácsonyi kilátásokban

Megosztás

A járvány miatti rendőri intézkedésekről szóló tájékoztatással kezdődött az operatív törzs november 30-i, hétfői beszámolója – tudósít a tájékoztatóról a HVG.hu. Kiss Róbert alezredes közölte: a kijárási tilalom megszegése miatt a hétvégén 1293 személlyel szemben intézkedtek. Közülük 1258-ra rúg azok száma, akik ténylegesen megszegték a kijárási tilalmat. Kilenc esetben kutyasétáltatók miatt intézkedtek, aki nem tartották be az előírás szerinti távolságot, 26 személy ellen pedig közterületi csoportosulás miatt. Nyolc esetben döntöttek vendéglátó-, illetve szolgáltatóhely bezárása mellett.

Ezután Müller Cecília országos tiszti főorvos beszélt, először a legfrissebb járványadatokról. Müller hangsúlyozta, hogy a PCR mellett már az antigén gyorstesztet is bőséggel használják a szakemberek. Ezzel szerinte jelentősen sikerült lecsökkenteni azt a várakozási időtartamot, amíg a háziorvos által megrendelt mintavétel megérkezik.

Müller kitért rá, hogy az elhunytak száma 151 fővel emelkedett, ami szerinte egy viszonylag magas szám, ám a fertőzöttek növekedésével számítani kell rá, hogy az elhunytaké is nőni fog. Az országos tiszti főorvos ugyanakkor kiemelte azt is, hogy ismét több tízezerrel nőtt a gyógyultak száma, ami “óriási eredmény”. Gyógyultnak az tekinthető szerinte, aki már 3 napja tünetmentes, és a tünetei megjelenésétől számított 10 nap eltelt. Elhangzott, hogy a járvány kezdete óta zajló (összes) mintavételek száma ma már 1 648 022-re tehető, melyből 10 900 antigénes vizsgálat eredménye.

Müller Cecília kiemelte, hogy 666-an szorulnak lélegeztetésre.

Az országos tiszti főorvos beszélt arról is, hogy a kormányzat december elején dönt majd róla, milyen szabályok lesznek érvényben az ünnepek alatt. Müller hozzátette azt is, hogy a járványgörbét egyfajta lassulását tapasztalják, így reménykednek benne, hogy rövidesen javuló tendenciáról számolhatnak be. “Ha minden szabályt betartunk, az ünnepeket a családhoz közelebb tölthetjük el” – mondta.

Müller Cecília a nyugdíjasoknak üzenve azt mondta, az idősek lehetőleg a számukra kijelölt vásárlási sávot vegyék igénybe.

Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek