A magyar víruskutató számára kifejezetten ijesztőek a mostani hazai adatok a koronavírusról

Megosztás

Azon kívül, hogy a hétvégén megint kirívóan sok új fertőzöttet regisztráltak, más is elborzasztja a Pécsi Tudományegyetem adjunktusát. Kemenesi Gábor szerint nem csak az új esetek száma néz ki nagyon rosszul, még ennél is rosszabb, hogy ennyi fertőzöttet relatíve kevés tesztelés alapján találtak, a százalékos arány az igazán szörnyű.

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa nagyon aggódik a számok miatt.

Ahogy beszámoltunk róla, a vasárnap reggel közölt járványügyi adatok az eddigi legrosszabbak a koronavírus magyarországi megjelenése óta. A hivatalos tájékoztatás szerint az elmúlt napon 6819, így összesen már 211 527 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. A halálos áldozatok száma 156-tal nőtt vasárnapra.

Úgy találtak egyetlen nap alatt 6819 fertőzöttet, hogy 16 311 koronavírustesztet végeztek el. Ez azt jelenti, hogy a tesztek 41,8 százaléka pozitív volt. Erre reagált Kemenesi Gábor. Azt írta:

Utoljára amikor a napi mintavételek száma 16 ezer körül mozgott, a pozitív tesztek aránya 15-17 százalék volt. A mai napon ez, ugyanennyi vizsgálati mintavétel mellett átlépte a 40 százalékot! Új rekord született tehát, amely hatalmas felkiáltójelet fest mindenki számára” – írta közösségi oldalán a virológus.

Szerinte így nem állítható, hogy csökkenne a járvány terjedése, épp ellenkezőleg, ezért mindenkit arra kér, hogy kerülje a szükségtelen közösségbe jártást, csoportosulást, tartson távolságot, mosson sűrűn kezet, viseljen maszkot. Kövesse, sőt teljesítse is túl a járványügy intézkedéseket.

„Tegyünk egymásért, tegyünk a kórházakért, az egészségügyi dolgozóinkért, embertársainkért, a munkahelyekért, a gazdaságért és magunkért is! Ne hagyjuk terjedni a vírust, mert mindezt egyszerre veszélyezteti!” – írta Kemenesi.

A legijesztőbb alakulás az utóbbi néhány hétben, jócskán felfutóban van még a járványgörbénk

Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek