Trump végre egyértelműen kijelentette, hogy átadja a hatalmat Bidennek, ha az elektorok őt választják

Megosztás

Először mondta ki Donald Trump, hogy átadja a hatalmat az elnökválasztást megnyerő Joe Bidennek, ha az elektori kollégium a demokrata politikust választja meg az Egyesült Államok következő elnökének, írja a CNN-re hivatkozva a Telex. Erről hálaadás napján tartott sajtótájékoztatóján beszélt a leköszönő elnök, hozzátéve, ha így is tesz az elektori kollégium, akkor hibát követnek el, mivel csalás történt a választáson.

„Mindenképpen így fogok tenni, ön is tudja. Nagyon nehéz lesz elfogadni, mert tudjuk, hogy csalás történt.”

Az amerikai törvények szerint legkésőbb december 8-ig kell hitelesíteni a választási eredményeket és rendezni a vitás kérdéseket. Az egyes államok választott küldötteiből álló elektori kollégium december 14-én szavaz a következő elnök személyéről. Ez valószínűleg formaság lesz csak, akkora Biden előnye. Joe Biden 306-232 arányban nyerte meg az elnökválasztást, a győzelemhez minimum 270 elektorra volt szükség. A demokrata jelölt több mint 5 millió szavazattal kapott többet, mint Trump.

Az elektori kollégium döntésének december 23-ig kell megérkeznie a kongresszusba, ami január 3-án ül újra össze, és január 6-án hivatalosan is szentesíti az elektori szavazatokat. Az elnököt pedig január 20-án délben iktatják be Washingtonban. A folyamat részleteiről ebben a cikkünkben írtunk.

Ez volt az első alkalom az elnökválasztás óta, hogy Trump újságírói kérdésekre válaszolt. Amikor az egyik újságíró rákérdezett, mi alapján állítja, hogy csalás történt, Trump azt mondta: „Ne beszéljen így velem, az Egyesült Államok elnöke vagyok. Soha ne beszéljen így az elnökkel.” Arra nem válaszolt, hogy részt vesz-e Joe Biden beiktatásán január 20-án.

Trump a november 3-án rendezett elnökválasztás óta következetesen azt állítja, hogy elcsalták a szavazást, vereségét sem volt hajlandó elismerni. Az általa vélt csalást azonban sem ő, sem jogászai sem tudták alátámasztani, ellenben azt követelték, hogy több millió érvényes levélszavazatot utasítsanak el. A beadott jogi keresetei azonban mind visszapattantak a bíróságokról. A republikánus politikusok közül többen azonban felszólították, hogy az ország érdekében minél előbb kezdődjön meg a hatalom átadása.

További részletek a Telex cikkében.

Kapcsolódó cikkek