Emlékszünk arra, amikor Maradona 1987-ben ősei földjére, Békéscsabára látogatott?

Megosztás

A megyei lap rengeteg embert átvert akkoriban, ráadásul bő egy éven belül másodszor szedte rá a népet egy álhír közlésével.

Szép sajtótörténeti relikvia bukkant fel az argentin focilegenda, Diego Maradona halálhíre nyomán. A Békés Megyei Népújság egy 1987. április 1-jei cikke cirkulál a közösségi médiában,

Maradona aznapi békéscsabai látogatásáról, és egy edzőmeccsről az Előre Spartacus helyi focicsapattal.

A cikkből soha nem hallott részletek derülnek ki a sztárfocistáról. Például, hogy nagyapja egy sarkadi cigányzenész volt, bizonyos Maradó József, aki a századelőn vándorolt ki Dél-Amerikába nyugat-európai mulatókban összezenélt pénzéből. Vagy, hogy ’87-ben Maradona szerződése lejártával kész volt „ősei földjére”, Békés megyébe költözni, hogy idejét és pénzét a békéscsabai labdarúgás fellendítésébe fektesse. Ezen a ’87-es látogatáson is belement egy közös nyilvános edzésbe az Előre Spartacus játékosaival, akik mellé játékosnak később Platinit és Socratest, edzőnek pedig Puskás Öcsit hozta volna.

Többen órákon át kitartóan várták az argentin sztár érkezését, mindhiába

„Onnan indul a történet, hogy április elsejére valami nagyot akartunk dobni, ami legalább akkorát szól, mint az előző évi metrós sztori”

  • emlékszik vissza Facebook-posztjában a szerző, Lónyay László Maradona halála kapcsán erre a húzására. Azt írja, a téma úgy jött, hogy Argentína 1986-os VB-győzelme „még 1987-ben is élénken élt mindenkiben, a Békéscsaba egész jó helyen állt az NB1-ben és volt pár igazán jó játékos is a csapatban”.

Amikor megírták, hogy aznap délután Maradona és Puskás bemutató edzést tartanak az Előre focistáival, több, mint ötezer ember ment ki a pályához, hogy lássák a sztárokat. „A hangszórókból hiába hallották, hogy áprilisi tréfa az egész, órákig várták, hogy megjelenjenek a sztárok” – írja.

Nem ez volt Lónyay első jól sikerült áprilisi tréfája. 1986. április 1-jén azt hitette el egy Békéscsabán éktelenkedő építkezési gödörről, hogy az épülő csabai metró alagútja lesz belőle. „Nagy siker volt, a szocialista brigádok kommunista szombatokat ajánlottak fel, minket meg raportra hívtak, mert ezt azért már erősnek tartották” – írta.

444.hu

Kapcsolódó cikkek