Újabb remek ötlet az Orbán-kormánytól, elveszik a szemétszedést az önkormányzatoktól, de csak a bevételt, mert a feladat továbbra is a városoké

Megosztás

Újabb éjszakai javaslat a kormány részéről. Az eddig 10 éve mindent csak államosító Fidesz-kormány most hirtelen privatizálásba kezdett és továbbra is a fő csapásirány, hogy az önkormányzatokat minél jobban sújthassa. Karácsony Gergely szerint Orbánék a vereségtől félnek, ezért gyorsan mindent végigvernek, ami a magánvagyont gyarapíthatja.

Elvenné a hulladékgazdálkodási jogokat az önkormányzatoktól a kormány, hogy majd koncesszióba adja. A nyertesnek sok kockázata nincs, a szemetet továbbra is az önkormányzatok szedetik.

Elveszi a kormány az önkormányzatoktól a hulladékgazdálkodási feladatokat – derül ki abból a kedd éjjel benyújtott törvényjavaslatból, amely az italospalackok visszaváltásának kérdését is rendezi.

A törvényjavaslattal egyszerűen átírják az önkormányzatokról szóló törvényt, és kiveszik a feladatköreik közül a hulladékgazdálkodást. Külön jelzik azonban, hogy a köztisztasági feladatokat, konkrétan az utcák, közterek tisztán tartását ezután is kötelesek ellátni az önkormányzatok.

A hulladékgazdálkodást azonban nem azért veszik el, hogy megtartsák maguknak, hanem – akárcsak az elektronikus jegyvásárlási rendszerekre vonatkozó, szintén kedd éjjel benyújtott törvénymódosítás esetében –, a Rogán Antal felügyelete alatt álló Nemzeti Koncessziós Irodán keresztül koncesszióba adják majd ki az arra alkalmasnak talált pályázóknak.

Akiknek nem lesz különösebben kockázatos a befektetés, hiszen amellett, hogy megkapják

  • a szolgáltatás elvégzéséért járó közszolgáltatási díjat,
  • a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység ellátásáért szedhető díjat,
  • részesülnek a környezetvédelmi termékdíjból, a visszaváltási díjból,
  • a gyártók által fizetett díjakból,
  • valamint övék az értékesített hulladék utáni bevétel,
  • az állam még kifizeti nekik a hulladékgazdálkodási eszközök fenntartásának költségeit is, és ha ezek sem elegendők költségeik fedezésére, akkor az esetleges különbözetet is.

A lépést élesen bírálta Karácsony Gergely főpolgármester.

Mit csinál egy választási vereségtől tartó kormány? Privatizál

– kommentálta szerdán a törvénymódosításokat egy Facebook-posztban. A főpolgármester szerint a a hulladékgazdálkodást érintő és az elektromos jegyvásárlásra vonatkozó javaslat egyaránt a privatizációt szolgálja – jóllehet a kormány eddig mindennek az államosításában látta a megoldást –, és annak a nyílt beismerése, hogy megbukott az erre felállított állami cég, előbbi esetében a kukaholding, utóbbi esetében pedig a Nemzeti Mobilfizető.

Hát, erre ébredtünk ma, az éjszakai törvényalkotók uralkodása idején Budapesten. Alighanem érzik már, hogy nem is olyan sokára arra fogunk ébredni, hogy vége van ennek a kormányzásnak csúfolt ámokfutásnak – írta.

Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek