A maszk nemcsak a Covid ellen segít, hanem emiatt kevesebb a légúti megbetegedés is

Megosztás

Bár alapvetően a koronavírus terjedése ellen viseljük, hasznos lenne “egyszerű” influenzaszezonokban is, hogy blokkolja a betegség terjedését.

A maszkviselés nemcsak a koronavírus-fertőzéstől védhet meg, hanem más, cseppfertőzéssel terjedő betegségektől is.

Idén szeptember negyedik hetében kétszer kevesebb légúti fertőzött volt, mint tavaly ugyanebben az időszakban, írták tanulmányok. A maszk miatt? – kérdezték a szakembereket.

Influenza ellen is hasznos lenne

– A kölcsönös maszkviselés és a távolságtartás a koronavírus-fertőzés mellett nemcsak az influenzától, de más, cseppfertőzéssel terjedő bakteriális fertőzéstől, mint a tüdő-, hörgő-, gége-, arc­üreg- vagy mandulagyulladástól is hatékonyan véd – mondta dr. Ujj Róbert felnőtt háziorvos. – Sokkal kevesebb beteget kezelünk ezekkel a problémákkal. Ez is azt bizonyítja, hogy minden influenzaszezonban praktikus lenne a maszkviselés, ahogyan azt Japánban és Kelet-Ázsiában is teszik, a nagy forgalmú helyeken, mint a tömegközlekedési eszközök, az élelmiszerboltok és a nagyáruházak.

– Az a tapasztalat, hogy a hat év feletti gyerekek ügyesen elsajátították és szépen be is tartják a maszkviselés szabályait, ezért mostanában kimondottan csendesebb időszakot élünk – kezdte dr. Török Lajos házi gyermekorvos. – Az előző évekhez képest sokkal kevesebb légúti megbetegedésben szenvedő gyermeket kezelünk. Ennek köszönhetően abban reménykedünk, hogy az influenzajárványtól is hatékonyabban megvédi majd őket a maszkviselés. Általában azt javaslom, hogy influenza ellen a szülők oltassák magukat, ami így megvédi a gyermekeket is, és főként csak a hat év feletti krónikus betegeimet oltottam be, két-három héttel ezelőtt influenza elleni védőoltással.

Még a koronavírus megjelenése előtt végeztek egy influenzavírusra irányuló kutatást. A vizsgálatok eredményei kimutatták: önmagában a maszk is enyhíti az influenza elterjedését, és ennél hatékonyabb is lehet, amennyiben más védekezési előírásokkal – mint a kézmosás és a kézfertőtlenítés – jár együtt. Azt is kutatásokkal igazolták, hogy az influenza esetében is kevesebb kilélegzett, vírust tartalmazó aeroszol kerül a levegőbe, ha maszkot viselünk.

Boon.hu

Kapcsolódó cikkek