A NER magángépe végigrepkedte Európát ősszel is, nem mindenki számára zárták le a határokat szeptemberben

Megosztás

A magyar kormány nem javasolja az állampolgároknak a külföldi utazást szeptember elseje óta, de a fideszesek nyugodtan mehetnek, rájuk nem veszélyes a vírus. Nyilván itt is minden egyes út államérdekből történt és halaszthatatlan volt.

Ősszel is körbejárta Európát az OE-LEM lajstromjelű magángép.

A fideszes vezetőket és a NER gazdasági elitjét gyakran szállító 17 milliárd forintos OE-LEM lajstromjelű magánrepülő ősszel is járta Európa reptereit – derül ki az Átlátszó cikkéből. A nyári útjaihoz képest csak annyi változott, hogy kevesebbet tartózkodott egy városban Szíjj László Lady Mrd nevű jachtjával, amelyiken Szijjártó Pétert lefényképezték.

Az osztrák lajstromjelű, Bombardier típusú, 17 utast szállítani tudó gép utolsó nyári útja augusztus 27-én volt a lap szerint. A horvát Brac szigetére repült reggel, majd fél óra múlva Budapestre indult. Legtöbb őszi útja hasonlóan rövid volt:

  • Zürichbe repült szeptember 15-én, délutánra visszaért Budapestre;
  • Nizzában egy órát töltött szeptember 18-án, 7 órát 22-én és másfelet 27-én;
  • Bordeaux-ban reggeltől délutánig maradt október 16-án;
  • Rijekába repült fél napra november 10-én (ahol a Lady Mrd horgonyozik);
  • Velencében egy teljes napot töltött, november 11-től 12-ig; majd
  • Berlinbe november 12-én ment, ahonnan viszont azóta sem indult tovább.

Az Átlátszó emlékeztet: a koronavírus-járvány második hulláma miatt szeptember 1-jén a magyar kormány beutazási szigorításokat léptetett életbe, melyek értelmében külföldiek csak nagyon korlátozottan léphetnek be Magyarország területére. A külföldről hazatérő magyarok a határon szűrővizsgálaton esnek át, és annak eredményétől függően karanténba kerülnek. Október elején a határzár időtartamát meghosszabbították, majd október végén ismét kitolták egy hónappal. A Konzuli Szolgálat honlapján pedig az olvasható, hogy a Külügyminisztérium “2020. szeptember 1-jétől magyar állampolgároknak nem javasolja a külföldre történő utazást”.

Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek