A WHO figyelmeztet: harmadik hullám jöhet, ha megint hibáznak az európai országok

Megosztás

2021 elején harmadik járványhullámra lehet számítani Európában, ha a kontinens kormányai megismétlik nyáron elkövetett hibájukat – mondta svájci lapoknak David Nabarro, a WHO koronavírussal foglalkozó különleges követe.

Nabarro szerint az európai országok elmulasztották kiépíteni a szükséges infrastruktúrát a nyári hónapok során, miután sikerült megfékezniük a járvány első hullámát. Ugyanez fog történni, ha újra elmulasztják a járvány kezeléséhez szükséges infrastruktúra kiépítését.

Nabarro külön kiemelte Svájcot, amely (ellentétben a szomszédos országokkal) nem záratta be sípályáit, mindössze annyit írtak elő, hogy a sífelvonókon maszkot kell viselni. A szakember szerint az országban hamarosan magasra emelkedhet a betegek és a halottak száma.

Nabarro elismerően szólt az ázsiai országok, például Dél-Korea járványkezeléséről, ezekben az országokban ugyanis folyamatosan alacsony az esetek száma. A szakember szerint ennek egyik oka, hogy a lakosság komolyan veszi a vírust, az emberek tartják a távolságot egymástól, maszkot hordanak, rendszeresen fertőtlenítik a kezüket és a gyakran érintett felületeket. Az ázsiai országokban a betegeket izolálják, a veszélyeztetett csoportokat pedig védik.

A szakember szerint a sikeres ázsiai járványkezelés szempontjából kulcsfontosságú volt, hogy nem szüntették meg túl korán a korlátozó intézkedéseket – azzal várni kell, amíg az esetszám alacsony lesz, és alacsonyan marad. „Európa válasza befejezetlen volt” – mondta Nabarro.

hvg.hu

Kapcsolódó cikkek