Most ismét a Pfizer oltóanyaga vezet a hatékonysági licitálásban, 95%-os

Megosztás

Az utóbbi egy héten egymást licitálták túl a különböző vakcinagyártók, szinte komikusnak hangzott, ahogy százalékonként kúszott felfelé a hatékonysági index. Valós adatok ezek, vagy csak hasra ütnek és mondanak egy számot, amivel a konkurencia fölé emelik magukat? Ne feledjük, ebben most óriási üzlet van.

Kis túlzással egymásra licitálnak a koronavírus elleni oltóanyaguk hatékonysági mutatójában a világ gyógyszergyártói. A Moderna hétfői 94,5 százalékos bejelentésére a Pfizer és a BioNTech szerdán reagált: ők már 95 százaléknál tartanak.

Szakadatlanul zajlik a verseny a koronavírus elleni vakcina előállításáért. A legfrissebb bejelentés a Pfizeré és német partneréé, a BioNTeché. A gyártók szerdán közös közleményben tálalták, hogy lezárták a klinikai vizsgálatuk 3. fázisának végső elemzését, az adatok pedig azt mutatják, hogy az oltóanyaguk 95 százalékos hatékonysággal birkózik meg a koronavírus-fertőzéssel.

A 43 661 önkéntes bevonásával elvégzett fázis 3-ban 41 135-en kaptak második dózist vagy placebót.

A TELJES MINTÁBÓL 170 EMBEREN MUTATTÁK KI A KORONAVÍRUS-FERTŐZÉST, KÖZÜLÜK 162-EN KAPTÁK MEG A PLACEBÓT, NYOLCAN PEDIG A VAKCINÁT.

Tíz komolyabb Covid–19-esetet jegyeztek fel az önkéntesek között, kilencen közülük a placebót kapták meg.

A 65 év felettiek körére szűkítve 94 százalékos eredmény született.

Indul az engedélyezés

A Pfizer a 95 százalékos eredménnyel párhuzamosan közölte, hogy napokon belül meg fogja kérni az Egyesült Államok Élelmezésügyi és Gyógyszerügyi Hivatalának sürgősségi felhasználására vonatkozó engedélyét. Emellett más országok szabályozó hatóságaihoz is eljuttatják a kutatási eredményt, majd jöhet a szokásos publikálási kör az orvosi szaklapokban.

A Pfizer azt ígéri, hogy 2020-ban 50 millió, 2021-ben már akár 1,3 milliárd adag vakcinát lesz képes legyártani. A cég három helyszínen kezdi majd a gyártást (St. Louis, Andover és a belgiumi Puurs), a BioNTech pedig a németországi telephelyein. Most azt tesztelik, hogy sikeresen lehet-e speciális körülmények között szállítani és tárolni az oltóanyagot. 

A korábbi adatsor alapján a Pfizer 90 százaléknál is nagyobb hatékonyságról beszélt. Erre a bejelentésre érkezett válaszul az oroszok által tesztelt Sputnik V-ről a 92 százalékos hatékonysági mutató. Hétfőn a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat közölte, hogy az ő oltóanyaguk 94,5 százalékos hatékonyságot mutat.

Szijjártó Péter szerdán adta hírül, hogy az orosz vakcinából 10 adag már csütörtökön Magyarországon lesz, hogy idehaza tovább vizsgálhassák.

Index.hu

Kapcsolódó cikkek