Alig esett szó a jogállamisági vitáról az EU-s csúcson

Megosztás

Hiába határozza meg a járvány és az azzal kapcsolatos intézkedések a mindennapokat, mégsem emiatt övezte a legnagyobb várakozás az uniós állam- és kormányfők csütörtök esti videokonferenciáját. A magyar és a lengyel kormány álláspontja az uniós költségvetés és az újjáépítési alap blokkolása kapcsán egész Európában nagyon komoly párbeszédet indított el, de az álláspontok nem közeledtek. Budapest és Varsó a jogállamisági feltételek miatt akár arra is hajlandó, hogy megvétózza az összesen 1800 milliárd eurós csomagot. Ezzel a témával kezdték a tanácskozást a tagállami vezetők, majd negyedóra múlva már a következő napirendre tértek át.

Annyit megtudtunk, hogy a költségvetés témájáról Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Angela Merkel, a soros elnökséget betöltő Németország kancellárja adott összefoglalót. Ezt követően Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök adta elő saját álláspontját és erősítette meg a vétózás lehetőségét. Szintén az ő pártjukon, de saját oldaláról a vétót nem említve szólalt fel Janez Jansa szlovén miniszterelnök is. Vita nem volt, a témát lezárták azzal, hogy egyrészt a videokonferencia nem alkalmas egy ilyen kérdés megtárgyalására, másrészt a német elnökséget kérték fel a megoldás kidolgozására.

Angela Merkel azt mondta berlini sajtótájékoztatóján, hogy

kötelesek vagyunk megoldást találni, ez egy komoly és fontos probléma, amit meg kell oldani, keményen dolgozunk ezen.

Charles Michel arról beszélt sajtóértekezletén, hogy a júliusban megkötött megállapodást mielőbb meg kell valósítani és folytatni kell a tárgyalásokat annak érdekében, hogy mindenki számára megfelelő megoldás szülessen.

A jogállamiságot a tagállamok nagy többsége támogatja, de van néhány tagállam, amely nem támogatja ezt a többséget

– mondta Michel, aki egyszer sem ejtette ki sem Magyarország, sem Lengyelország, vagy vezetőik nevét. Annyit mondott még, hogy

“senki sem becsüli le a téma jelentőségét és az előttünk álló akadályokat, a júliusi döntések megvalósítása, vagyis a kilábalási program megkezdése azonban kulcsfontosság az európai emberek és a vállalkozások számára”.

hvg.hu

Kapcsolódó cikkek