Már ötven napja sztrájkolnak az SZFE oktatói, ráadásul végig jogszerűnek minősült

Megosztás

Ötven napja sztrájkolnak a Színház-és Filmművészeti Egyetem oktatói, amelynek sorsáról csütörtökön délelőtt tájékoztatták a nyilvánosságot. A Zoom-sajtótájékoztatón kiderült, Szarka Gábor kancellár már bent dolgozik a Vas utcai épületben.

A sztrájkbizottság elmondta, “az egyetem fenntartó kuratóriuma és megbízott vezetése ötven napja semmibe veszi tárgyalási kötelezettségét. Azt állították, hogy követeléseink jogtalanok, és bíróságon támadták meg a sztrájk jogszerűségét. Csakhogy a Fővárosi Törvényszék a múlt héten hozott végzésével megállapította, hogy követeléseink jogszerűségéhez nem férhet kétség.”

Hozzátették, emiatt a kérelmezőknek a figyelmeztető sztrájk jogellenességének megállapítása iránti kérelmét elutasította, az október 1-jén indult sztrájk körében a Fővárosi Törvényszéket viszont eljárásjogi okok miatt új eljárás lefolytatására utasította.

A Törvényszék az új eljárást lefolytatta és a kérelmezők keresetét e körben is elutasítva szintén nekünk adott igazat. Ezért a sztrájkot folytatjuk

– jelentették ki.


Az oktatók szerint az új kancellár és az egyetem törvénytelenül kinevezett rektorhelyettesei minden eszközt megragadnak arra, hogy akadályozzák az oktatást, és kárt okozzanak a hallgatóknak: az áramot kikapcsolják, a termeket lezárják, az internetet elveszik. Az oktatói Neptunt letiltják. “Végül az egész félévet megpróbálják törvénysértő módon érvényteleníteni. Vélt vagy valós sérelmeikért száz tanáron és ötszáz hallgatón állnak könyörtelen bosszút, a járványidőszak kellős közepén” – írják. A sztrájkoló tanárok azzal tiltakoznak, hogy tanítanak, mert “erre kötelezi őket a munkaszerződésük, és ezt várják tőlük a hallgatók is”.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek