Az EU figyelmeztette Magyarországot az orosz vakcina miatt

Megosztás


Ha Magyarország az orosz Szputnyik V nevű vakcinát akarja importálni, az az Európai Bizottság szerint biztonsági aggályokat vet fel, és a bizalmat is rombolja, írja a Reuters.

Az orosz vakcina ügye egy újabb konfliktus kibontakozásához vezethet a magyar kormány és az EU között – állapította meg a Reuters, amely idézi az Európai Bizottság szóvivőjét, aki azt mondta:

“felmerül a kérdés, hogy egy tagállam olyan vakcinát akar beadatni az állampolgárainak, amelyet még nem ellenőrzött az Európai Gyógyszerügynökség”.

Az EU-s jogszabályok szerint csak olyan vakcinát lehet forgalomba hozni az unió 27 tagállamában, amely rendelkezik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével, ez alól a a Szputnyik V sem kivétel – közölte az EMA.

Ha az állampolgárok elkezdik megkérdőjelezni a vakcina megbízhatóságát, ha felmerül bennük, hogy a biztonság és a hatékonyság bizonyítására további szigorú tudományos értékelésen kellene átesnie a készítménynek, akkor sokkal nehezebb beoltani a lakosság megfelelő hányadát – mondta a szóvivő.

telex.hu

Kapcsolódó cikkek