Legyőzte a törököket és feljutott Európa legjobbjai közé a magyar válogatott

Megosztás

A labdarúgó Nemzetek Ligája B divíziójának zárómeccse előtt már biztos volt, Magyarország nem eshet ki, de még feljuthat a legjobb 16 csapat közé. Ehhez a törököket kellett legyőzni, ami Sigér Dávid góljával, és Varga Kevin nagyszerű szólójával össze is jött. A meccs jelentős részét uralta a magyar csapat, és rászolgált a sikerre.

A futballválogatott szeptember elejétől nyolcadik mérkőzését játszotta, és két döntetlen mellett az ötödik győzelmét érte el. Most mindössze 4 légióssal állt fel a csapat, nagyon régen fordult elő hasonló. Akik a német klubokban futballoznak, vagyis Gulácsi Péter, Willi Orbán, Sallai Roland, Szalai Ádám már visszamentek, Szoboszlai Dominik is már az ausztriai Salzburgban van.

A hazai bajnokság értékmérőjévé vált a törökök elleni meccs, hiszen két Cipruson futballozó védő (Szalai Attila és Lang Ádám) mellett Nagy Ádám az angol kettőből, valamint a Dunaszerdahelyt erősítő Kalmár Zsolt volt a kezdőben. A Nikolics-Könyves csatársor azt jelentette, hogy először alkották a válogatott csatársorát vajdasági születésű játékosok. Előbbi Zentán, utóbbi Topolyán született.

Szeptemberben Szoboszlai remek szabadrúgásgóljával nyertünk 1-0-ra idegenben, a törökök azt a vereséget azzal magyarázták, még nem voltak eléggé játékban a topligás vagy az otthon játszó futballistáik, ezért voltak tompábbak. Az előző 13 meccsükből egyébként azt az egyet veszítették el, illetve hát szerda este ismét.

A szerdae esti meccsen öt percet kellett várni az első kapura lövésig, a törökök kaptak szabadrúgást 32 méterre a kaputól, és Dibusz másodszorra fogta Calhanoglu erős labdáját. Erre a tizedik percben Kalmár válaszolt, egy labdaeladás után iramodott meg a saját térfelünk közepéről, 20 méterről lövésre vállalkozott, de egy métert tévedett. Ha passzol, Könyves és Nikolics is nagy helyzetben találhatta volna magát. Ekkor a másik meccsen a szerbek megszerezték a vezetést, így nekünk a döntetlen üdvözítő eredménnyé vált.

A félidő első feléről elmondhattuk, volt arculata a játékunknak ebben az eddig sohasem látott összeállításban is, mertek játszani, meghúztak váratlan dolgokat, Nego bátran és lendületesen előretört, volt tempója a játéknak, az alapmozgásokat szemlátomást mindenki ismerte. A védelem eközben egyszer sem jött zavarba, könnyedén tartottuk a gól nélküli állást.

Kalmár az első félidőben nagy harcban volt a törökökkel – Fotó: Szabó Bernadett / Reuters
A 28. percben volt az első értetlenség, Calhanoglu kapura is lőtte a labdát 12 méterről, Dibusz vetődve hárított, a jobb alsóban kötött volna ki a labda. Nemsokára Szalai váratlan előrefutása után erősen lőtte középre a labdát a bal oldalról, Nikolics elől azonban mentettek. A félidő utolsó momentumai között Karaman lövése volt, Tufan az ötös sarkán szerencsénkre lyukat rúgott.

A félidőben a szerbek már 4-0-ra vezettek, így a törökök tudták, ha nyernek, feljutnak, ha kikapnak, kiesnek. Nagy kérdés volt, milyen harcmodorral jönnek ki a folytatásra. A magyar válogatott sikere, hogy a török csapat nemcsak szeptemberben, hanem most sem volt képes ritmusváltásra.

A koronavírusos fertőzése miatt a távolból irányító Marco Rossi a félidőben Könyves helyére Varga Kevint küldte, aki a Kasimpasában futballozik. Kalmár Zsolt helyére Cseri Tamás érkezett. Varga első megmozdulásával rögtön kiharcolt egy sárga lapot, dinamikusan indult volna meg, amikor a kezdőkör szélén felrúgták.

Az 55. percben veszélyes török helyzet maradt ki, Szalai bizonytalansága után Tufan lőhetett, de kevéssel fölé. Két perc múlva góllal válaszolt a magyar válogatott. Cseri indítása után Nikolics nagyszerű passzal hozta helyzetbe Varga Kevint már a tizenhatoson belül, akinek a lövését még a kapufára tornászta a török kapus, az onnan visszapattanó labdára Sigér egy védővel a nyakán robbant rá, és végül Sigér lábáról került a labda a gólvonal mögé. A Fradi játékosa megküzdött ezért a találatért, először volt eredményes a válogatottban.

A törökök nem tudtak ritmust váltani a folytatásban sem. Varga Kevin csele után ígéretes lövőhelyzetbe hozta Negót, meg lehetett volna a második magyar gól, de mellészállt a labda.

A 73. percben Dibusz nagy bravúrja kellett Calhanoglu 16 méteres lövésénél, a kipattanót Nego mellkassal blokkolta – Yazici labdája nagyon jó helyre ment, de nagyon jó helyen állt a Fehérvár játékosa -, majd egy perc múlva már ő fejezett be egy kontratámadást egy szép csel után, de kevéssel mellélőtt. Tíz perccel a vége előtt ismét Dibusz volt munkában, de akkor is megoldotta a feladatát.

A hajrában sokáig nem változott az állás, többet volt a törököknél a labda, de valódi veszélyt csak a 92. percben tudtak teremteni a kapu előtt, akkor Fiola nagy mentésére volt szükség, hogy ne szülessen meg az egyenlítés. Az utolsó török szögletből aztán a nyáron a Debrecenből Törökországba szegődő Varga Kevin szerzett labdát a kapujától 19 méterre, és végigrohant a pályán, majd a kapuba helyezte 19 méterről, mielőtt utolérték volna. A kapus vetődött, de nem tudta kiütni a jobb alsóból. Tökéletes slusszpoénja volt ez a gól ennek az ősznek.

A két gólszerző Debrecenből: Varga és Sigér- Fotó: Szabó Bernadett / Reuters
A Nemzetek Ligájából két nemzet kerülhet a vb-selejtezők 12 országot felvonultató playoffjába. Ebben a cikkben írtunk bővebben az egyelőre komplikált helyzetről, ami majd akkor tisztul ki, ha jövő novemberben véget érnek a 2022-es világbajnoki selejtezők, aminek a sorsolását majd december hetedikén tartják Zürichben. A legegyszerűbb módja a vb-részvételnek persze a közvetlen kijutás – 10 ország jut ki egyenes ágon -, de ahhoz elengedhetetlenek lesznek az újabb bravúrok. A mostani állás szerint sok mindenre is képes lehet Marco Rossi csapata.

A csoport végeredménye: 1. Magyarország 11 pont, 2. Oroszország 8, 3. Szerbia 6, 4. Törökország 6.
Az A divízió csapatai: Franciaország, Németország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Horvátország, Olaszország, Lengyelország, Hollandia, Belgium, Anglia, Dánia, Wales, Ausztria, Csehország, MAGYARORSZÁG

Telex.hu, Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kapcsolódó cikkek