Jövő szerdán dönt a kormány az esetleges további szigorításokról

Megosztás

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a második online Kormányinfón számoltak be a részletekről.

Jövő szerdai ülésén dönt a kormány a járvány miatti további szigorításokról.
A szociális dolgozók koronavírus-tesztelése pénteken, az általános iskolai tanároké és óvodai dolgozóké hétfőn kezdődik.
Kifejezetten rosszak a fertőzési számok az osztrák határ mentén, az ingázóktól fokozott figyelmet kérnek.
A járvány tetőzéséről különböző prognózisok vannak, általában decemberre és januárra teszik.
Magyarország összesen 12 millió vakcinát kötött le 36 milliárd forint értékben.
Szentkirályi Alexandra a sajtótájékoztató elején mindenkinek megköszönte, hogy betartja a korlátozó intézkedéseket, majd Gulyás Gergely folytatta a kormányülés ismertetésével. Ezen a járványügyi helyzetet értékelte a kormány, a miniszter pedig külön kitért arra az “álhírre”, mely szerint a korlátozó intézkedéseket február 8-ára meghosszabbítja. Ezért az Index és a hvg.hu erről szóló “felelőtlen cikkét” nem lehet, csak álhírnek minősíteni – mondta. Hozzátette azt is, hogy az újságírók inkább előbb kérdezzennek, utána írjanak.

Gulyás úgy látja, teljesen egyértelmű volt a szabály, lapunk álláspontja szerint viszont – miközben olvasóink joggal várják el, hogy pontos és megalapozott információval találkozzanak a hvg.hu-n – szerdán a járványügyi korlátozásokról szóló hírünk egy látszólag egyértelmű jogszabályszöveg téves értelmezésen alapult. Ahhoz, hogy a dolog így alakuljon, az is kellett, hogy kellően félreérthető legyen a kedd este megjelent 505/2020-as számú kormányrendelet, amelyben a kormány „meghosszabbította a veszélyhelyzet határidejét” február 8-ig.

A kikerült rendelet megfogalmazása alapján a múlt héten bevezetett szigorú korlátozások és előírások (mint például az este 8-tól kezdődő kijárási-, a gyülekezési- és a rendezvénytilalom, a boltok kora esti zárása, a középiskolai digitális oktatás) februárig hatályban maradnak. Csakhogy a kormány azt közölte, hogy ők nem a korlátozásokat, hanem „az Országgyűlés döntése alapján csak a veszélyhelyzetet hosszabbították meg február 8-ig”, az intézkedések továbbra is december 11-ig hatályosak.

Ez valóban így van, csak – összhangban az Országgyűlés által elfogadott jogszabállyal – csak a lehetőségét teremtették meg a további intézkedésekre. A hvg.hu-nak nyilatkozó jogászok szerint azonban a kormány a múlt héten kihirdetett 484/2020-as kormányrendeletben hibát vétett azzal, hogy alkalmazhatóságról rendelkezett és nem hatályosságról, ebből adódhatott a mostani félreértés is.

További részletek a Kormányinfóról a HVG cikkében.

Kapcsolódó cikkek