Minszkben könnygázt, gránátokat és lőfegyvereket vetettek be a tüntetők ellen

Megosztás

Vasárnap reggel tüntetések kezdődtek Minszkben, a fehérorosz hatóságok könnygázzal és gumilövedékkel oszlatták a tömeget, és több tucat tüntetőt vettek őrizetbe. 

A megmozdulások azután vettek újabb lendületet, hogy szerda éjszaka egy tüntetés helyszínéről civil ruhás emberek elhurcolták Raman Bandarenka 31 éves tanárt és festőművészt. Mire a férfi családja kiderítette, hogy hol van, kómában feküdt a városi kórházban. Az MTI tudósítása szerint Bandarenkát a minszki központi kerületi belügyi igazgatóságról agyi ödémával, koponyaűri vérzéssel, belső agyi sérülésekkel, horzsolásokkal és zúzódásokkal szállították kórházba. Életét többórás műtéti beavatkozás ellenére sem tudták megmenteni.

A fehérorosz belügyminisztérium szerint Bandarenka civilekkel dulakodott, és így sérült meg. Lukasenka részvétét fejezte ki a családnak, és “őszinte, pártatlan” vizsgálatot rendelt el az ügyben. A család szerint viszont a férfi őrizetbe vétele után szerezte a halálát okozó súlyos sérüléseket.

“Minden, ami történt vele, azután történt, hogy elhurcolták a térről”

– nyilatkozta egy családtag a Guardian szerint.

Helyszíni beszámolók szerint vasárnap a rendőrség gumilövedékekkel igyekezett feloszlatni a férfi halála miatt tüntető tömeget, az Interfax orosz hírügynökség pedig azt közölte, hogy a Puskinszkaja metróállomásnál könnygázt is bevetettek.

A városban leállt a mobilinternet-szolgáltatás, és az AFP francia hírügynökség újságírói szerint a tüntetés előtt körülbelül 15 metrómegállót lezártak. A Twitterre kirakott videók szerint tüntetések kezdődtek Breszt városában is.

“Lukasenka könnygázt, gránátokat és lőfegyvereket vetett be a tüntetők ellen. Sokan megsebesültek”

– közölte Szvjatlana Cihanouszkaja, a Litvániába menekült fehérorosz ellenzéki vezető Twitteren.

Kapcsolódó cikkek