Szerkesztői utasítás a köztévé munkatársainak: „Ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják”

Megosztás

Egy, a Szabad Európa birtokába került hangfelvétel bizonyítja, hogy a köztévénél kimondták: a kampányban a kormányt kell támogatni, akinek pedig ez nem tetszik, az adja be a felmondását.

„A következő a szituáció: mindenki tisztában van vele, hogy május végén európai parlamenti választások vannak, és biztos vagyok benne, hogy senkit nem ér váratlanul, ha azt mondom, hogy ebben az intézményben…nem az ellenzéki összefogást támogatják. Ha ez a kijelentés valakit váratlanul ér, az most menjen haza.”

Ez a mondat hangzott el az M1 hírcsatorna külpolitika rovatának vezető szerkesztője, Bende Balázs szájából egy 2019. március 25-i köztévés értekezlet elején. A másfél órás eligazításról készült hangfelvételből a Szabad Európa hozott most nyilvánosságra részleteket, amikből kiderül, milyen instrukciókat adott Bende beosztottainak azzal kapcsolatban, hogyan kell majd dolgozniuk az EP-kampány alatt.

A vezető szerkesztő arra is felhívta a figyelmet, hogy ha eddig néhányaknak meg is lehetett úszni a munkát „töltelék anyagokkal”, innentől mindenki a kampány frontvonalába kerülhet.

A Szabad Európánk nyilatkozó két belsős munkatárs nem csak ennyiről számolt be:

F. megfogalmazása szerint „2016-ban még le lehetett írni, hogy az Európába igyekvő migránsok lélekvesztőkön vállalják az életveszélyes utat”, ez az állapot azonban hamarosan megváltozott. S. és P. is felelevenítette, hogy a 2018-as országgyűlési választások előtt kiadták a külpolitikai rovatnak, hogy minden nap kell legalább egy „migránsos anyag”. Hogy ez pontosan mit is jelent? „Mindenképpen egy olyan anyag, ami alapján külföldi származású emberektől negatív képet alkothatnak a nézők” – adott pontos definíciót az igazi nevét elhallgató P.

A legdurvább felvétellel kell kezdni. Például a migráns szúr, öl vagy allahu akbart kiállt. Ez után kell elmondani a történetet, ami után hozzá kell tenni, hogy már hány millió migráns érkezett Európába, és hogy a balkáni útvonalon további milliók vannak úton, akik majd mind Magyarország határain fognak kopogtatni. Ez volt a séma. Egy ilyen hír után egy olyannak kell következnie, ami azt mutatta be, hogy hányan akartak bejönni a magyar határnál, de a rendőrség elkapta a migránsokat. Mindig megszólal a megbízható biztonságpolitikai szakértő, aki megismételte a korábban elmondottakat. Ha sokszor elmondják ezeket, még azok is elkezdik elhinni, akik amúgy kritikusak a Fidesz bevándorláspolitikájával kapcsolatban.”

Még akkor is le kellett gyártani egy „migránsos anyagot”, ha aznap nem történt semmi releváns. „Mindenképp elő kellett keríteni valamit. Legalább tízszer lement a Híradóban egy olyan, a YouTube-ról letöltött videó, amiről nem tudtuk kideríteni, valódi-e. Az is előfordult, hogy betelefonált egy néző Németországból, hogy egy híradós riportban olyat mutattunk be, ami valójában nem történt meg. Helyreigazítás viszont soha nem volt

– mondta S.

2019. március 4-én, délelőtt a külpolitikai rovat minden munkatársa emailt kapott Bende Balázstól. Ebben arról adott tájékoztatást, hogy március 25-én értekezletet tart, amin kötelező megjelennie mindenkinek. Egy ilyen meghívó még akkor is szokatlannak számított, ha tudni lehetett, hogy a két hónappal később esedékes, a Fidesznek különösen fontos európai parlamenti választásokkal kapcsolatos teendők voltak megjelölve témaként.

Kapcsolódó cikkek