Központi utasításra hallgatott volna tegnap egész este a köztévé az amerikai választás eredményéről?

Megosztás

A Fidesz vezetői egy pillanatig sem rejtették véka alá, hogy Donald Trumpnak szurkolnak. Amikor pedig már egyértelművé vált, hogy Joe Bident nem lehet utolérni, a magyar köztévé számára megszűnt az amerikai választás. De az egyéb kormányzati szócsövek is meglehetősen érdekesen tálalták az eseményt, a kormány valószínűleg hosszasan töri a fejét, hogy ezt hogy lehet győzelemnek beállítani.

Jogállamiság, metrófelújítás, koronavírus – számtalan napi témával találkozhat, aki most a közmédia hírtelevízióját, az M1-et nézi, arról azonban nem láthat semmit, hogy az amerikai elnökválasztáson a jelenlegi állás alapján eredményt hirdettek: Joe Biden lehet az Egyesült Államok következő elnöke. A hírtévé híradójában azért beszámoltak az elnökválasztásról, ám úgy, hogy ott még nincs eredmény.

A hír nem titkoltan nem tetszik a kormánynak, arról legutoljára Gulyás Gergely beszélt az eheti kormányinfón, hogy a kabinet tagjai Donald Trump győzelmének drukkolnak. A titkolózásnak azonban más oka van a Magyar Hang online kiadása szerint. A Hang.hu úgy értesült, a közszolgálati médiumokban egy levél ment az ügyeletes hírszerkesztőkhöz, hogy „semmikképpen se hirdessenek győztest!”

Az Origo ezt megtette, sőt, becsülettel követi is az eseményeket, ám sokáig a következő címmel futott a kormányközeli portál hírfolyama: “ÉLŐ: Teljes a káosz Amerikában: több, nagy médium szerint Joe Biden győzött, de Donald Trump a twitteren azt írta, hogy ő nyert”.

Trump posztjáról mi is írtunk, és arról is, hogy azt – több más hasonlóval egyetemben – vagy elrejtette a közösségi oldal, vagy figyelmeztetéssel látta el, hogy az nem valós.

A Hirado.hu pedig a következő címmel számol be az eredményről: “Nemzeti rémálomnak nevezte a „független” CNN Donald Trump elnökségét”. (Ezzel persze nehéz vitatkozni, legfeljebb azzal, miért az amerikai hírtévét ekézi vezető anyaga címében az oldal.)

Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek