Kifizetik az idei tűzijátékot, 1,3 milliárdba került a meg sem rendezett esemény

Megosztás

Egy nem nyilvános kormányhatározat alapján az augusztus 20-ai állami tűzijáték nem maradt el, hanem eltolták 2021-re, de annak költségét akár idén kifizethetik a rendezvényszervezőnek.

A lebonyolítással megbízott állami cég, az Antenna Hungária (AH) 100 százalék előlegre is igényt tarthat. Az eseményre 1,3 milliárd forintot szántak. Az indoklás szerint az AH a rendezvény előkészítése során a felmerülő feladatok 90 százalékát teljesítette, és a már teljesített beszerzés megismétlése időben és költségben is indokolatlan veszteségként jelentkezne.

A szerződésmódosítás szerint a teljesítés határidejét eltolták 2020. szeptember 15-ről 2021. szeptember 15-re, az előleg mértékét pedig 50 százalékról 100 százalékra változtatták. A szerződésmódosítást többek közt azzal indokolták, hogy az AH a rendezvény előkészítése érdekében a lehetséges felmerülő feladatok 90 százalékát teljesítette, és a már teljesített beszerzés megismétlése mind időben, mind költségben indokolatlan veszteségként jelentkezne, a költségek megsokszorozódásával járna – olvasható a Közbeszerzési Értesítőben.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a július 16-i kormányinfón jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében elmarad a tűzijáték. Az elkülönített pénzzel kapcsolatban pedig azt mondta: “örülünk, ha bármit meg tudunk spórolni” – idézte a minisztert a hvg.hu. Az AH-nak kifizethető akár 100 százalékos előlegről azonban nem beszélt.

Kapcsolódó cikkek