6,5 százalékkal zsugorodhat idén a magyar gazdaság a Raiffeisen szerint

Megosztás

A Raiffeisen elemzői a korábbi 5 százalékról 6,5 százalékra rontották a magyar gazdaság idei visszaesésére vonatkozó előrejelzésüket a koronavírus-járvány második hullámának gazdaságra gyakorolt hatása miatt – mondta Török Zoltán a bank vezető elemzője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón az MTI beszámolója szerint.

Hozzátette, hogy bár jövőre már 4 százalékos emelkedéssel számolnak, a magyar gazdaság csak 2022-re áll majd vissza a koronavírus okozta válság előtti szintre. Török Zoltán szerint a Magyar Nemzeti Bank számára most az alacsony kamat fontosabb mint a forint stabilitása, mindez pedig azt jelenti, hogy a következő időszakban a forint akár tovább is gyengülhet. (A forint egyébként csütörtökön éppen erősödött arra a hírre, hogy éppen Joe Biden állt jobban az amerikai elnökválasztáson.)

A vezető elemző kedvezőnek értékelte a koronavírus-járvány első hullámában a kormány által hozott korlátozó és gazdaságvédelmi intézkedéseket. Ugyanakkor megjegyezte, hogy 

most, a járvány második hullámában is a gazdaságnak “égető szüksége van” egy nagy gazdaságvédelmi akciótervre. 

Török Zoltán úgy látja, hogy a gazdaságpolitika a jövedelem kiesést, a vállalati csődök elkerülését egyelőre nem orvosolja, pedig fontos lenne az elhúzódó recesszió miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások, főként kisvállalkozások és magánszemélyek direkt támogatása.

Kapcsolódó cikkek