Trump már győzelmet hirdetett, de Wisconsin még Biden javára billentheti a mérleg nyelvét

Megosztás

Magyar idő szerint szerda délben még számolnak az amerikai elnökválasztáson, ahol nincs meg az eredmény Donald Trump elnök és demokrata kihívója, Joe Biden között.

Biden rövid beszédben azt mondta, türelmesnek kell lenni, szerinte jó úton vannak afelé, hogy megnyerjék a választást. Trump már arról beszélt, hogy megnyerték a választást, noha több államban még számolnak. A Twitterén írta, hogy nagyon vezetnek, és szerinte a demokraták el akarják csalni a választást.

Az eredmény végül néhány középnyugati államon múlhat – melyekben végeredmény ráadásul a levélszavazatok miatt csak hosszú órák vagy szoros állás esetén akár napok múlva várható.

Nem az országosan leadott szavazatok számítanak, hanem összesen 538 elektor a tét – aki 270-et elér, az már győztesnek mondhatja magát.

Biden eddig 224, Trump 213 elektort szerzett meg biztosan a CNN és a BBC összesítése szerint, de 2016-hoz képest egyelőre egyik államban sem történt változás, egyedül Nebraska egyik kongresszusi körzete fordult meg Biden javára.

Trump több fontos államban is messze a közvélemény-kutatások fölött teljesített, az előzetesen billegőnek minősített Floridát, Ohiót és Iowát is biztosan nyerte meg, és Texasban sem tudott közel kerülni Biden.

Biden nyert New Hampshire-ben, és vezet Arizonában, míg Észak-Karolina és Georgia még szoros. Georgiában magyar idő szerint délután kettőkor kezdik újra a szavazatszámlálást 92 százalékos feldolgozottságnál.

Most minden szem az USA északkeleti részének három csatatérállamára Pennsylvaniára, Michiganre és Wisconsinra szegeződik, amelyeket négy éve 1 százaléknál kisebb különbséggel nyert meg Trump.

Wisconsinban járnak a leginkább elől a számolásban, sokáig Trump vezetett, de 169 ezer levélszavazat összeszámolása után Biden szűken átvette a vezetést, 89 százalékos a feldolgozottság.

A részeredmények szerint a másik két államban, Michiganben és Pennsylvaniában Trump vezet, a szavazatszámlálásban azonban mindenhol hátravannak még a sokkal inkább a demokratáknak kedvező levélszavazatok, valamint olyan népes körzetek (például nagyvárosok), melyek nagy arányban szavaznak a demokratákra.

A trióból a legtöbb elektorral kecsegtető Pennsylvania államban pedig három napon belül elfogadják a választás napján feladott levélszavazatokat is, eddig pedig 2,5 millió levélszavazatból csak 1 milliót számoltak össze, lehet, hogy csak pénteken lesz végeredmény.

Nevadában sokáig Biden vezetett, ott viszont 85 százalékos feldolgozottságnál Trump 1 százalékon belül van. Nevadában is elfogadják a keddig érvényesen postára adott levélszavazatokat, ha november 10-ig beérkeznek.

Telex.hu

Kapcsolódó cikkek