Van olyan mentőállomás, ahol szinte mindenki koronavírusos

Megosztás

Vannak olyan helyek, ahol majdnem egy komplett mentőállomás elkapta a koronavírus-fertőzést, van, ahol 15 ember arra vár, hogy átessen a tesztelésen, és megtudja, hogy visszamehet-e dolgozni vagy sem – nyilatkozta Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke a Klubrádiónak. Kusper szerint fogy a létszám, a betegségek száma és a tesztek iránti igény viszont csak nő, így a napi több ezer teszt lehetetlen feladat elé állítja a mentősöket.

Az elnök azt is elmondta, hogy van már olyan hely, ahol a 12 órás műszak egy részét mentési feladatokkal, más részét teszteléssel töltik, de olyan mentők is vannak, akik befejezik a 12 órát, majd a szabadidejükben önként vállalják a tesztelést.

Kusper szerint problémásnak tartják, hogy a tesztelést a mentőszolgálat feladatául szabták. Az elnök kifejtette, tesztelési pontokat kellene létrehozni, odavezényelni az orvostanhallgatókat, a mentőket pedig csak az idős, illetve mozgáskorlátozott emberekhez küldeni. Úgy tudja egyébként, hogy hiába végzik el a mentők a teszteket, az elemzésnél is kevesen dolgoznak, közülük is többen karanténba kerültek.

Kapcsolódó cikkek